εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προτάσεις της Διεπαγγελματικής Κρέατος για Εισφορές

0 comments

 

 
Στα 10-30 ευρώ περίπου το χρόνο (χαμηλότερα για τους προβατοτρόφους) ορίζονται οι εισφορές των κτηνοτρόφων – μελών στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ).
 
 
 
Το ύψος των εισφορών αποφασίστηκε μετά από εσωτερικό διάλογο. Για να καθοριστούν και να ξεκινήσουν οι πληρωμές των εισφορών αυτών θα πρέπει να συμφωνήσει το ΥΠΑΑΤ (στο ύψος) και στη συνέχεια να εκδοθεί το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο. Η διαδικασία για την ένταξη των εισφορών στα τιμολόγια κρέατος αναμένεται να καθυστερήσει  λόγω της προεκλογικής περιόδου, ενώ ανάλογη διαδικασία θα τηρηθεί στη συνέχεια για τον καθορισμό της αντίστοιχης εισφοράς στους κρεοπώλες και στους εμπόρους μέλη της Διεπαγγελματικής έτσι ώστε να συμμετέχει ολόκληρη η αλυσίδα της αγοράς κρέατος στην οικονομική στήριξη της Οργάνωσης.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΕΔΟΚ, κ. Ελευθέριου Γίτσα, η χρηματοδότηση αυτή είναι αναγκαία για την λειτουργία της οργάνωσης αλλά και την συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης του κρέατος.
 
Στόχος είναι η εισφορά που θα καταβάλλεται από τα μέλη κτηνοτρόφους να μην επηρεάσει το κόστος του κρέατος. Για κάθε ζώο το ύψος της εισφοράς διαφέρει και υπολογίζεται ανά κάθε τόνο κρέατος και αίτημά μας είναι να μπαίνει στο τιμολόγιο.
 
Ειδικότερα, η εισφορά στα πρόβατα καθορίστηκε στα 3 ευρώ ανά τόνο, στις αγελάδες το ύψος της εισφοράς καθορίστηκε επίσης στα 3 ευρώ/τόνο, στα μοσχάρια 1 ευρώ/τόνο, μισό ευρώ/τόνο στα χοιρινά και 30 λεπτά/τόνο στα κοτόπουλα. Για παράδειγμα στους προβατοτρόφους η εισφορά σε ετήσιο επίπεδο κυμαίνεται στα 10 ευρώ, στους βοοτρόφους στα 20 με 30 ευρώ τον χρόνο και στους χοιροτρόφους περίπου στα 30 ευρώ το χρόνο. Πρόκειται λοιπόν για ασήμαντα ποσά τα οποία ωστόσο στο σύνολό τους είναι ικανά ποσά για την χρηματοδότηση της Οργάνωσης μας προκειμένου να ξεκινήσει την λειτουργία της. Στην συνέχεια οι εισφορές θα επεκταθούν στους κρεοπώλες, στα σφαγεία και στους εμπόρους. Σε όλους δηλαδή τους διακινητές τους κρέατος.