εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γεωγραφική Προστασία σε Τρόφιμα, όπως η Φέτα

0 comments

 

 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη να υποβαθμίσει την αυστηρή γεωγραφική προστασία των τροφίμων της στο πλαίσιο της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ.
 
 
 
Η δήλωση αυτή έγινε  σε συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του εμπορίου της ΕΕ, Daniel Rosario δήλωσε, ότι  «Έχουμε καταστήσει σαφές στους Αμερικανούς ομολόγους μας ότι η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων είναι μία από τις κύριες προτεραιότητές μας. Το κρασί, το κρέας, τα τυριά και άλλα προϊόντα στην Ευρώπη απολαμβάνουν ειδικού καθεστώτος που προστατεύει το όνομα και την καταγωγή τους σε μια προσπάθεια να γίνει σαφής διάκριση με τα προϊόντα «μαϊμού».

Η δήλωση αυτή έγινε παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Γεωργίας ότι δεν μπορούν να προστατευθούν όλα τα είδη γερμανικών λουκάνικων, προκαλώντας δριμείες αντιδράσεις στο Βερολίνο.

Ο Γερμανός Υπουργός Γεωργίας Christian Schmidt προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στη Γερμανία, όταν τόνισε σε περιοδικό ότι σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ «δεν μπορούμε να προστατέψουμε κάθε λουκάνικο και κάθε τυρί».
 
Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι το σύστημα της ΕΕ είναι άδικο, διότι εδώ και καιρό οι Ευρωπαίοι παράγουν προϊόντα όπως η ελληνική φέτα χωρίς γεωγραφική επισήμανση της καταγωγής.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αγρότες ισχυρίζονται ότι τυχόν αλλαγές στο ευρωπαϊκό σύστημα θα δουν την Ευρώπη να εισάγει λουκάνικα Νυρεμβέργης από το Kentucky (πολιτεία των ΗΠΑ) ή αμερικανικές εταιρείες να εξάγουν παρμεζάνα ακόμη και εάν το γάλα δεν έχει παραχθεί στην Ιταλία.
 
Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι όροι όπως η φέτα ή το προσούτο είναι γενικής χρήσης, που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Δανία μπορεί να πουλήσει ελληνικού τύπου φέτα στην Ευρώπη.