εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγροτικό Εισόδημα και Αξία της Παραγωγής

0 comments

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαπιστώνεται μείωση στην προστιθέμενη αξία της ελληνικής αγροτικής παραγωγής το 2013, άρα και του αγροτικού εισοδήματος.
 
 
 
Το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει, καθώς η αύξηση των φόρων και των τόκων οδήγησε σε υποχώρηση των εσόδων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και του εισοδήματος των παραγωγών. Το αποτέλεσμα που εμφανίζεται στους πίνακες αναφέρει μείωση του εισοδήματος κατά 10% στην εξεταζόμενη περίοδο.
 
Τα συμπεράσματα προκύπτουν από τα αποτελέσματα των Οικονομικών Λογαριασμών Γεωργίας του 2013 που έδωσε στην δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, όπου αναδεικνύεται η μεγάλη αύξηση της φορολογίας στους συντελεστές παραγωγής, η οποία από το 2010 ως το 2013 υπερ-τριπλασιάστηκε.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει ότι τα αποτελέσματα των Οικονομικών Λογαριασμών Γεωργίας, έτους 2013 καταρτίστηκαν τον Σεπτέμβριο 2014, σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 138/2004, καθώς και τα  αντίστοιχα  αναθεωρημένα  στοιχεία  των  ετών  1993‐2012.  Οι  Οικονομικοί  Λογαριασμοί  Γεωργίας αναφέρονται στο Εισόδημα των δραστηριοτήτων του γεωργικού κλάδου (γεωργία – κτηνοτροφία), αποτελούν δορυφορικό λογαριασμό του συστήματος των Εθνικών Λογαριασμών και παρέχουν συμπληρωματικά στοιχεία για τον γεωργικό κλάδο.  
 
Σε σχετικούς πίνακες (Οικονομικοί Λογαριασμοί Γεωργίας σε  τρέχουσες τιμές) 
παρουσιάζονται για τα έτη 2010‐2013  οι συναλλαγές βάσει των οποίων υπολογίζεται το εισόδημα στο γεωργικό κλάδο και οι συνιστώσες του.  
 
Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση των Οικονομικών Λογαριασμών Γεωργίας προέρχονται από ένα εύρος πηγών, το οποίο περιλαμβάνει έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και διοικητικές πηγές δεδομένων, οι οποίες διαφέρουν ως προς την επικαιρότητα.  
 
Αναλυτικοί πίνακες των στοιχείων των Οικονομικών Λογαριασμών Γεωργίας και η μεθοδολογία κατάρτισής τους  είναι διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/PAGE‐
themes?p_param=A0705&r_param=SEL42&y_param=TS&mytabs=0  
 
Πληροφορίες: Διεύθυνση Εθνικών Λογαριασμών, Τμήμα Λογαριασμών Νοικοκυριών και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών 
Νικολαίδης Αναστάσιος, Τηλ: 213 135 2083, Fax: 213 135 2552, E‐mail: a.nikolaidis@statistics.gr