εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προϋπολογισμός της Ε.Ε.

0 comments

 

Προσωρινή συμφωνία επιτεύχθηκε σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2015, χωρίς τις αρχικές περικοπές των αγροτικών κονδυλίων. 
 
 
 
Η συμφωνία αφορά στον γενικό προϋπολογισμό, καθώς και στους επείγοντες απλήρωτους λογαριασμούς της Ε.Ε. για το τρέχον έτος, και πραγματοποιήθηκε μεταξύ των διαπραγματευτών του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου. 
 
Η ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως και οι πανευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις Copa – Cogeca, ήταν από τους πρώτους που είχαν αντιδράσει στην πρόταση για μείωση των δαπανών της ΚΑΠ κατά 448,5 εκατ. ευρώ και με την προσωρινή συμφωνία για την διατήρηση του αγροτικού προϋπολογισμού στα ίδια επίπεδα εκφράζει την ικανοποίησή της.
 
Σημειώνεται πως η εν λόγω συμφωνία έγινε βάσει νέου σχεδίου που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 Νοεμβρίου, από το οποίο είχαν διαγραφεί οι αρχικές περικοπές ύψους 448.500.000 ευρώ από τον γεωργικό προϋπολογισμό, του αρχικού σχεδίου του Οκτωβρίου προκειμένου να διατεθούν για την κάλυψη ελλειμμάτων άλλων πολιτικών της Ε.Ε. (όπως η καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα, η Αναπτυξιακή συνεργασία, το Πρόγραμμα Life +, το Πρόγραμμα Horizon 2020, το Ευρωπαϊκό Μέσο Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης, κ.ά.), που είχε απορριφθεί «πανηγυρικά», τόσο από το ευρωκοινοβούλιο, όσο και από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.
 
Εκκρεμεί πλέον η έγκριση της συμφωνίας τόσο από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου όσο του Συμβουλίου. Όσον αφορά τις πληρωμές, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν 4.800 εκατομμύρια € για να πληρωθούν οι λογαριασμοί για το 2014-2015. Για το 2015, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε μια συμβιβαστική λύση των145.300.000.000  € για αναλήψεις υποχρεώσεων και141.200.000.000  € για πληρωμές.
 
Μικρή αύξηση στα αναπτυξιακά κονδύλια
 
«Έχουμε εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσό για να αμβλυνθεί η πίεση στους εργολάβους, όπως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι τοπικές συλλογικότητες, και οι μη κυβερνητικοί φορείς. Ωστόσο αυτό απέχει πολύ από αυτό που θα θέλαμε. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ακόμα κι αν ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι μόνο το ένα τοις εκατό του ΑΕΠ της ΕΕ, θα πρέπει να λειτουργήσει ως μαγνήτης για να ενθαρρύνει και άλλους επενδυτές να συμμετάσχουν», δήλωσε ο Eider Gardiazábal Rubial (Σοσιαλιστές, Ισπανία), ο οποίος ήταν ο κύριος εισηγητής για τον προϋπολογισμό του 2015.

Το Ευρωκοινοβούλιο διαπραγματεύτηκε 45.000.000  € περισσότερα για το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης της ΕΕ «Ορίζοντας 2020» και 16 εκατομμύρια € περισσότερα για το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών «Erasmus +». Για την εξωτερική πολιτική, ο προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά  32.000.000 €. Επίσης, ο φορέας εποπτείας τραπεζών και το Frontex έλαβαν περισσότερη χρηματοδότηση.