εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Επιπτώσεις της Κατανάλωσης Κρέατος στο Περιβάλλον

0 comments

 

 
Σύμφωνα με ερευνητές των ΗΠΑ, η αύξηση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων θα προκαλέσει τεράστια αύξηση των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων της τάξης του 80%.
 
 
 
Μία διατροφή αντίθετα που περιλαμβάνει  λιγότερα ζωικά προϊόντα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αερίων ρύπων, στη διάσωση δασικών εκτάσεων και βοσκότοπων, αλλά και στο να μας βοηθήσει να γίνουμε περισσότερο υγιείς, με λιγότερα κρούσματα παχυσαρκίας, διαβήτη και παρεμφερών παθήσεων.

Η παγκόσμια διατροφική τάση που κλίνει προς έναν δυτικότροπο τύπο διατροφής, πλούσιο σε κρέας και γαλακτοκομικά, θα οδηγήσει σε αύξηση της τάξης του 80% σε εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων που προέρχονται από την κτηνοτροφία.

Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι εφόσον η κτηνοτροφία ευθύνεται ήδη για το 25% του συνόλου των εκπομπών, εάν απομακρυνθούμε από μπριζόλες, λουκάνικα, τηγανητές πατάτες και πλούσιες κρέμες, θα επιβραβευθούμε με:

• αυτόματη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων
• μείωση της πίεσης που ασκείται για να αποψιλωθούν δάση και σαβάνες για αγροτική χρήση, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της βιοποικιλότητας
• χαμηλότερα επίπεδα νοσηρότητας που σχετίζονται με την παχυσαρκία και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Στην Κίνα αντίστοιχα, η απομάκρυνση από την παραδοσιακή κουζίνα και η υιοθέτηση ενός δυτικού τύπου διατροφής, πλούσιου σε λευκή ζάχαρη, ραφιναρισμένα έλαια, κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα, οδήγησε στην αύξηση περιπτώσεων σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2 από λιγότερο από 1% το 1980 σε 10% το 2008.

Ο David Tilman, καθηγητής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, και ο Michael Clark, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, προχώρησαν σε μελέτη του φαινομένου, χρησιμοποιώντας στοιχεία ερευνών των τελευταίων 50 ετών για να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης κρέατος και ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι έρευνές τους ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς διατροφολόγων και άλλων ειδικών πως μια χορτοφαγική, παραδοσιακή ή μεσογειακού τύπου διατροφή μπορεί να έχει μόνο θετικά αποτελέσματα. 

Οι ερευνητές κατέληξαν, ότι η διατροφή που δε βασίζεται στο κρέας, όχι μόνο προσθέτει έως και 10 χρόνια ζωής στον άνθρωπο, αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί αποτρεπτικά έναντι της καταστροφής του περιβάλλοντος. Όπως εξήγησε ο καθηγητής Tilman «Εάν υιοθετούσαμε παραλλαγές τριών κοινών τύπων διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο, θα βλέπαμε μεγάλη βελτίωση στα επίπεδα υγείας και ταυτόχρονα μείωση των ρύπων, σε ποσότητα ίση με την συνολική ποσότητα ρύπων που εκλύεται από όλα τα αυτοκίνητα, φορτηγά, αεροπλάνα, τρένα και πλοία μαζί» και συνέχισε πως «αυτή η μεταστροφή προς τη χορτοφαγική διατροφή θα μπορούσε να συντελέσει στη διάσωση δασικής έκτασης μεγέθους σχεδόν όσο η μισή έκταση των ΗΠΑ». Στα συμπεράσματα της έρευνάς τους περιλαμβάνεται επίσης η διαπίστωση πως μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά μπορεί να μειώσει τον αριθμό περιστατικών σακχαρώδους διαβήτη κατά 25%, καρκίνου κατά 10% και θανάτων από καρδιακά νοσήματα κατά 25%.