εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Έλεγχος της Κοκκιδίωσης των Πτηνών

0 comments

 

 
Σε άρθρο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας των ΗΠΑ, αναφέρεται η ανάγκη για ειδικά πρακτικά προγράμματα,  προκειμένου να υπάρξει βιώσιμος έλεγχος της Κοκκιδίωσης των Πτηνών. 
 
 
 
Δημοσιεύουμε τα σημαντικότερα σημεία του άρθρου:

Η κοκκιδίωση είναι μια εντερική λοίμωξη των πτηνών, η οποία προκαλείται από πρωτόζωα – παράσιτα του γένους  Eimeria. Η ασθένεια προκαλεί σημαντικές απώλειες με τεράστιο οικονομικό κόστος, που τουλάχιστον στις ΗΠΑ υπολογίζεται κόστος 600 εκατομμυρίων δολαρίων για τους πτηνοτρόφους. Οι έμπειροι πτηνοτρόφοι αναγνωρίζουν την κοκκιδίωση, όταν τα πουλιά εμφανίζονται χωρίς διάθεση, με ανακατωμένα τα φτερά τους, ενώ σταματούν να τρώνε και να πίνουν. Επίσης διαπιστώνεται μικρή απώλεια βάρους και χαμηλή μετατρεψιμότητα της τροφής. Σε μερικές περιπτώσεις – εξαρτάται από το στέλεχος της Eimeria – μπορεί να παρατηρηθεί αυξημένη θνησιμότητα. 

Η εκρίζωση της Eimeria έχει αποδειχθεί, ότι είναι αδύνατη και στο στάδιο της μετάδοσης του παρασίτου μπορούν να βρεθούν κύστεις στα κόπρανα που εμπεριέχουν το παράσιτο.
 
Ο έλεγχος της κοκκιδίωσης είναι δυνατός χάρη στη διαθεσιμότητα πολλών και αποτελεσματικών φαρμάκων και εμβολίων. Επίσης, εφαρμόζονται καινοτόμα προγράμματα, με τα οποία αντιμετωπίζεται η μειωμένη ευαισθησία της Eimeria στα αντικοκκιδιακά φάρμακα, που προστίθενται στις ζωοτροφές. Κάποια παραδοσιακά εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, γιατί αντιμετωπίζουν μικρό εύρος στελεχών του παρασίτου. Κάποια άλλα εμβόλια αντιμετωπίζουν στελέχη που έχουν χαμηλή ικανότητα να αναπαράγονται μέσα στον οργανισμό του πτηνού, αλλά όχι στελέχη με υψηλού βαθμού αναπαραγωγική ικανότητα. Με κατάλληλη διαχείριση στο πρόγραμμα των εμβολιασμών μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιητική ανοσία.
 
Η κοκκιδίωση παραμένει μια απειλή για την πτηνοτροφία. Τα μόνα εργαλεία που υπάρχουν για τον έλεγχο αυτής της ασθένειας είναι τα αντικοκκιδιακά φάρμακα και λίγα εμβόλια. Ο συνδυασμός και των δύο μαζί με σωστή διαχείριση μέσα στη μονάδα μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικό έλεγχο της ασθένειας.

By H. David Chapman, PhD
University Professor, Department of Poultry Science, University of Arkansas
Special to Poultry Health Today