εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κανονισμός για τη Βιολογική Γεωργία

0 comments
 
Αυστηρότερο πλαίσιο για τους ετήσιους ελέγχους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των εισαγόμενων βιολογικών προϊόντων για την καταπολέμηση της απάτης ζητούν οι ευρωβουλευτές από την Commission.
 
 
 
Αυτό ήταν το αποτέλεσμα που προέκυψε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας (COMAGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου. Επίσης, απορρίπτουν τον προτεινόμενο κανονισμό της Commission για τη βιολογική Γεωργία και τη σήμανση των βιολογικών προϊόντων.

Οι ευρωβουλευτές  υποστηρίζουν, ότι οι λύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι οι κατάλληλες, γιατί αυξάνουν το κόστος των βιοκαλλιεργητών και ενδεχομένως οδηγούν σε φραγμούς στη διάθεση των προϊόντων στην αγορά. Ενδέχεται, έτσι μείωση της παραγωγής των βιολογικών προϊόντων και των βιολογικών εκμεταλλεύσεων. Χρειάζεται, δηλαδή, ένας εφαρμόσιμος και λογικός κανονισμός, όπως επίσης να βρεθεί ένας τρόπος αναπαραγωγής και ανταλλαγής σπόρων μεταξύ των καλλιεργητών για να μην εκλείψει το γενετικό υλικό και να συμπεριληφθεί στον κανονισμό αυτό για τη βιολογική παραγωγή.

Η συζήτηση στην COMAGRI παρουσία του Επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, είχε ως αρμόδιο εισηγητή τον ευρωβουλευτή Χόισλινγκ, ο οποίος τόνισε ότι  τα βιολογικά αποτελούν σημαντικό θέμα για τους ευρωπαίους πολίτες, αφού η ζήτησή τους αυξάνεται ραγδαίως στην Ευρώπη και μπορούν να προσφέρουν επιπρόσθετο εισόδημα στους γεωργούς και παραγωγούς βιολογικών προϊόντων. 

Από την πλευρά του, ο Χόγκαν, σημείωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι: "Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τον εισηγητή κ. Χόισλινγκ και τους υπόλοιπους ευρωβουλετές για να βελτιωθεί η πρόταση της Κομισιόν για τα βιολογικά".

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι ευρωβουλευτές εστίασαν στην ποικιλομορφία των σπόρων και του αναπαραγωγικού υλικού που ενδεχομένως να είναι εκτός του βιολογικού φάσματος, όμως μετά θα πρέπει μετατραπεί σε βιολογικό το ταχύτερο δυνατό. Όμως, όπως τονίστηκε αν εγκριθεί ο κανονισμός της Κομισιόν ως έχει, ίσως δημιουργήσει προβλήματα και οδηγήσει στην εξαφάνιση ορισμένων προϊόντων από την εσωτερική αγορά και να ωθήσει στην είσοδο προϊόντων από το εξωτερικό.

Επιπρόσθετα μέσω μελετών που παρουσιάστηκαν από εμπειρογνώμονες και ερευνητές αναφέρθηκαν τα καίρια σημεία που πρέπει να συμπεριληφθούν στον κανονισμό, δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές και επικεντρώθηκαν στο πού ο κανονισμός έχει αδυναμίες ή θα έχει εν δυνάμει αρνητικές συνέπειες στον κλάδο της βιολογικής γεωργίας. 

Βασικά σημεία εμπειρογνωμόνων:

• ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης στον κλάδο της βιολογικής καλλιέργειας μέσω συνεκτικής και ενιαίας πολιτικής σε εθνικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.
• έμφαση στους περιφερειακούς φορείς και στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής της Ευρώπης, πιέζοντας τους φορείς να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.
• πιστοποίηση των προϊόντων, καθώς έτσι δίδεται προστιθέμενή αξία στο προϊόν.

Αίτημα Γλέζου για στήριξη της νησιώτικης βιολογικής γεωργίας


Μέσα στους ακροατές ήταν και ο κος Γλέζος, ο οποίος τόνισε τη σημασία του νησιωτικού τομέα, όπου λειτουργεί κυρίως η βιολογική καλλιέργεια στην Ελλάδα. Τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούν, κατά τα λεγόμενά του, την αμειψισπορά, την αγρανάπαυση και τα ζωικά λιπάσματα. Τα νησιά όμως έχουν το εξής πρόβλημα. Δεν υπάρχουν χωράφια αλλά κατασκευάζονται, ούτε υπάρχει νερό. 

Όσον αφορά την ύπαρξη των μεικτών καλλιεργειών, η Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής φάνηκε διχασμένη. Άλλοι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να μην επιτρέπεται η μεικτή καλλιέργεια και άλλοι πιστεύουν στην κατάργηση των μεικτών καλλιεργειών, αλλά με σταδιακή προσαρμογή.