εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αντιμετώπιση της Απάτης στα Τρόφιμα

0 comments

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Καταναλωτών (DG SANCO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα αναπτυχθεί ένα νέο εργαλείο προειδοποίησης για τα νοθευμένα τρόφιμα.

Η ανάπτυξη αυτού του εργαλείου είναι αναγκαία προκειμένου να συνδράμει στην αποτροπή εγκλημάτων όπως το σκάνδαλο της ακατάλληλης σήμανσης του αλογίσιου κρέατος.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η ποιότητα, η προέλευση και οι πληροφορίες για την προέλευση είναι υψίστης σημασίας. Και οι καταναλωτές περιμένουν από εμάς να τους δώσουμε αληθείς πληροφορίες και συσκευασία», δήλωσε ο Έρικ Πουντλέ, διευθυντής ασφαλείας της αλυσίδας τροφίμων της DG SANCO.

Η δημιουργία του εργαλείου είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο από την Επιτροπή ως άμεση αντίδραση στο σκάνδαλο ακατάλληλης σήμανσης του αλογίσιου κρέατος. Το εργαλείο διαμοιράζει προειδοποιήσεις επισιτιστικής ασφάλειας μεταξύ των κρατών –μελών μέσω μιας IT πλατφόρμας. Επίσης, θα επιτρέψει στην Επιτροπή να αρχίσει να αναζητά πρότυπα που αναπτύσσονται μεταξύ αυτών των ανταλλαγών και να εντοπίσει ποιες περιπτώσεις αφορούν την ΕΕ και να τις αναλύσει, δηλώσε η Κάρμεν Γκαρό, επικεφαλής του τμήματος επιβολής της αλυσίδας τροφίμων στην DG SANCO.

Το εργαλείο αρχικά θα κυκλοφορήσει για να γεφυρώσει τις υπηρεσίες που απασχολούνται στον τομέα διαχείρισης και συνεργασίας της απάτης στον κλάδο των τροφίμων, ενώ στο μέλλον θα μπορούσε  να χρησιμοποιηθεί και για τον εντοπισμό παραβιάσεων των κανονισμών που δεν σχετίζονται αποκλειστικά με την απάτη στα τρόφιμα, εξηγεί η Γκαρό.

Πηγή: globalmeatnews.com