εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συμβολή των Επιδοτήσεων στο Εισόδημα

0 comments

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές εξελίξεις στον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα, οι άμεσες ενισχύσεις καλύπτουν το 20% του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών.

 

Υπερεξαρτημένοι από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις είναι οι Έλληνες αγρότες, αφού περίπου στο 20% των συνολικών εισοδημάτων τους αντιστοιχούν τα ποσά των άμεσων ενισχύσεων, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη, για τα οποία ο μέσος είναι στο 11,9%.

Αναλυτικότερα, η μελέτη της Commission, που βασίζεται σε στοιχεία του 2011, σχετικά με τον ρόλο των άμεσων ενισχύσεων στην εξομάλυνση της μεταβλητότητας του αγροτικού εισοδήματος στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Ε.Ε. αναφέρει τα εξής:

-Το μέσο ποσό των άμεσων ενισχύσεων που έλαβαν το 2011 ήταν 9.150 ευρώ ανά εκμετάλλευση.

-Η αναλογία των άμεσων ενισχύσεων στο σύνολο των εσόδων (αξία παραγωγής συν επιδοτήσεις μείον φόροι) στην ΕΕ-27 μειώθηκε από 12,7% το 2010 σε 11,9% το 2011, καθώς το σύνολο των γεωργικών εσόδων αυξήθηκε.

-Όπως προαναφέρθηκε  το συνολικό εισόδημα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Φιλανδίας ήταν αναλογικά το πιο εξαρτημένο από τις επιδοτήσεις (που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 20% των συνολικών εσόδων σε αυτές τις χώρες).

-Από την άλλη πλευρά, οι άμεσες ενισχύσεις αντιπροσωπεύουν μόνο το 4% του μέσου εισοδήματος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ολλανδία. Γεγονός που δείχνει πως η ολλανδική γεωργία εστιάζει σε τομείς που εξαρτώνται λιγότερο από τις άμεσες ενισχύσεις, όπως η κηπουρική και η παραγωγή χοίρων και πουλερικών.

-Η αναλογία των άμεσων ενισχύσεων στο γεωργικό εισόδημα κυμαίνεται επίσης σημαντικά με το είδος της καλλιέργειας. Ειδικότερα, οι άμεσες πληρωμές αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος της καθαρής γεωργικής προστιθέμενης αξίας (ΚΓΠΑ) σε ζώα βοσκής, σε μικτές και σε εκμεταλλεύσεις φυτικών καλλιεργειών (40-53%).Ενώ, οι επιδοτήσεις αντιπροσωπεύουν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των συνολικών εσόδων σε οινικές και κηπουρικές εκμεταλλεύσεις (3-8%).