εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Αγροτική Οικονομία της Ε.Ε

0 comments

Μελέτη, βασιζόμενη σε στοιχεία του 2011 από το Δίκτυο Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης (ΔΙΓΕΛΠ), συνοψίζει τις οικονομικές εξελίξεις στον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, μετά την απότομη πτώση του γεωργικού εισοδήματος το 2009, η ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2010 και συνεχίστηκε το 2011. Συνολικά, το γεωργικό εισόδημα αυξήθηκε ελαφρώς λόγω των υψηλότερων τιμών παραγωγού και την αύξηση της γεωργικής παραγωγής. Ωστόσο, σημαντικές εισοδηματικές ανισότητες παρέμειναν σε ευρωπαϊκές περιφέρειες, καθώς και σε διάφορους τύπους γεωργίας.

Παρά το υψηλό κόστος των ζωοτροφών το 2011, οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις που ειδικεύονται σε χοίρους και πουλερικά, καθώς και οι εκτατικές φυτικές εκμεταλλεύσεις δημιούργησαν το υψηλότερο εισόδημα ανά μονάδα ετήσιας εργασίας.

Κατά  το 2010-2011, το εισόδημα ανά μονάδα εργασίας αυξήθηκε για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που ειδικεύονται στις εκτατικές καλλιέργειες, στο κρασί, στο γάλα και τα ζώα βοσκής (κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών παραγωγού και του όγκου της παραγωγής το 2011), ενώ μειώθηκε για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που ειδικεύονται στην καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, και άλλες μόνιμες καλλιέργειες.

Μετά από μια μικρή αύξηση το 2010, το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των 10 κρατών μελών που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004 (ΕΕ-N10) και στην ΕΕ-15 φαίνεται να κλείνει και πάλι το 2011. Ωστόσο, η αμοιβή της οικογενειακής εργασίας στην ΕΕ-15 ήταν ακόμη τρεις φορές υψηλότερη από ό, τι στην περιοχή που κατέγραψε το υψηλότερο εισόδημα ανά μονάδα οικογενειακής εργασίας στην ΕΕ-N10.

Η λεπτομερής έκθεση είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο: http://ec.europa.eu/agriculture/rica/publications_en.cfm#EU .