εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ευρώπη και Παγκόσμιο Εμπόριο

0 comments

 

 
Το εμπόριο αγαθών θα αναπτυχθεί 3,1% φέτος, πολύ χαμηλότερα από το 4,7% που προέβλεπε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΥ) τον Απρίλιο (14.4) με την Ευρώπη να θεωρείται «βαρίδι» λόγω υψηλής ανεργίας.
 
 
 
Ο ΠΟΥ αναθεωρεί προς τα κάτω και τις προβλέψεις του για το 2015, από 5,3% σε 4%. Σημειώνεται πως ο μέσος όρος στην εικοσαετία 1983-2013 καταγράφεται στο 5,3% και απ’ ό,τι φαίνεται θα παραμείνει άπιαστο όνειρο τα επόμενα χρόνια. 
Μετά τη στασιμότητα της διετίας 2012-2013, όπου το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών αναπτύχθηκε με μόλις 2,2% κατά μέσον όρο, οι οικονομολόγοι του οργανισμού ήλπιζαν σε ανάκαμψη, βασιζόμενοι στα οικονομικά στοιχεία που έρχονταν κυρίως από την Ευρώπη και τις αναπτυγμένες οικονομίες και τα οποία έδειχναν αναστροφή του κλίματος. 
 
Οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν χρήμα, αλλά δεν μπορούν να τυπώσουν αγαθά. Τη στιγμή που η Νέα Οικονομία ξαναγράφει ιστορία στο παραμύθι της Alibaba και τα χρηματιστήρια δεν χορταίνουν κέρδη, το παγκόσμιο εμπόριο βαλτώνει, με την Ευρώπη να αποτελεί βαρίδι. 
 
Αναθεώρηση 
 
Η πορεία των πραγμάτων θα πρέπει να τους απογοήτευσε, καθώς, όπως το έθεσε την Τρίτη ο επικεφαλής του οργανισμού, Ρομπέρτο Αζεβέντο: «Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν αναθεωρήσει σημαντικά τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ μετά την απογοητευτική οικονομική ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του έτους»
 
Αναπόφευκτα, θα ακολουθούσε και ο ΠΟΥ, που καταγράφει κι αυτός την άνιση ανάπτυξη αλλά και τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις ως κινδύνους για το εμπόριο στο υπόλοιπο του έτους. Στη λίστα των «ιδιοσυγκρασιακών παραγόντων» του πρώτου εξαμήνου που επηρέασαν το εμπόριο αναφέρονται ο δριμύς χειμώνας στις ΗΠΑ, αλλά και το ξέσπασμα του Εμπολα στη Δ. Αφρική. 
Η απόκλιση αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών αποτυπώνεται καθαρά στις προβλέψεις της διετίας 2014-2015. 
 
Για τις αναπτυγμένες οικονομίες προβλέπεται αύξηση των εξαγωγών 2,5%-3,8%, από μόλις 1,5% το 2013, και αύξηση των εισαγωγών 3,4%-3,7%, από -0,3% το 2013. 
 
Για τις αναπτυσσόμενες προβλέπεται αύξηση των εξαγωγών μόλις 4%-4,5%, από 3,9% το 2013, και αύξηση των εισαγωγών 3,4%-3,7%, πολύ χαμηλότερα από το 5,3% του 2013. 
 
Για το Βραζιλιάνο πρώην διπλωμάτη, από πέρυσι γενικό διευθυντή του οργανισμού και πρώτο Λατινοαμερικάνο γενικό διευθυντή του οργανισμού από ιδρύσεώς του, Ρομπέρτο Αζεβέντο, η εξέλιξη έχει μια επιπλέον διάσταση, καθώς την αρνητική κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο επιτείνει η ιδιαίτερα αδύναμη ζήτηση έως τώρα φέτος στην Κεντρική και Νότια Αμερική. 
 
Αυτό αναφέρεται ως ιδιαίτερα αξιομνημόνευτο στις προβλέψεις που παραθέτει ο οργανισμός για τις παραπάνω περιοχές, αλλά και την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Αλλες Χώρες), το διεθνές εμπόριο των οποίων πλήττεται από τις συγκρούσεις, τις χαμηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων πλην καυσίμων, την κάμψη του ασιατικού εμπορίου, τη στιγμή που στη Βόρεια Αμερική η ζήτηση φαίνεται πως αντέχει. 
 
Είναι χαρακτηριστικό πως για το 2014, αρνητικά πρόσημα καταγράφονται μόνο στις εξαγωγές των Αλλων Χωρών (-0,1%) και στις εισαγωγές της Λατινικής Αμερικής (-0,7%). 
 
Τα πράγματα δεν φαίνονται καλά ούτε για την Ευρώπη, με τον όγκο των εξαγωγών του 2014-2015 στο 2,3%-3,5% και αυτόν των εξαγωγών αντίστοιχα στο 2,5%-3,5%. Ο ΠΟΥ τσαλακώνει το ευρωπαϊκό success story, αναφέροντας πως σε αντίθεση με τη διαφαινόμενη ισχυροποίηση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ λόγω μείωσης της ανεργίας (6,2%), τα ποσοστά ανεργίας σε Ευρώπη (10,2%) και Ευρωζώνη (11,5%) παραμένουν υψηλά. Επιπλέον, οι εισαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και το εσωτερικό εμπόριο ανάμεσα στα κράτη-μέλη της «έχουν απλώς επιστρέψει στα επίπεδα του 2011», τη στιγμή που οι εισαγωγές προς ΗΠΑ, Ιαπωνία και τις αναδυόμενες ασιατικές χώρες έχουν κάνει άλματα 9%, 6% και 12% αντίστοιχα. 
 
Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο μερίδιο 32% της Ε.Ε. στο διεθνές εμπόριο αγαθών, ο ΠΟΥ θεωρεί σχεδόν σίγουρο πως η ευρωπαϊκή ζήτηση όχι απλώς θα παραμείνει αδύναμη, αλλά «θα συνεχίσει να αποτελεί βαρίδι στο παγκόσμιο εμπόριο για αρκετό ακόμα διάστημα». 
 
Αξίζει εδώ να θυμηθεί κανείς πως οι συνταγές ανάκαμψης για χώρες όπως η Ελλάδα βασίζονται σε οράματα για ισχυροποίηση του διεθνούς εμπορίου τους. 
Χθες, πάντως, η ολλανδική ΤΝΤ Express, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις logistics παγκοσμίως με ρεκόρ πωλήσεων 6,69 δισ. δολαρίων το 2013, ανακοίνωσε πως δεν θα πιάσει τους στόχους κερδών για το 2015, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι εμπορικές συνθήκες συνολικά στην Ευρώπη έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω και οι ανταγωνιστικές πιέσεις έχουν αυξηθεί». 
 
Βλέπει… πόρτες 
 
Για το διπλωμάτη Αζεβέντο «είναι στιγμή να θυμίσουμε στους εαυτούς μας πως το εμπόριο μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο με μείωση του κόστους και διεύρυνση των ευκαιριών». Όπως, εξάλλου, το έθεσε πρόσφατα η Κριστίν Λαγκάρντ (18.7.2014) σε διάλεξή της με τίτλο «Υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή ανάκαμψη σε έναν κόσμο που αλλάζει», «οι συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με μεγάλους εμπορικούς εταίρους θα ανοίξουν νέες πόρτες για τα προϊόντα της Ευρωζώνης». 
 
Αφού πρώτα έσωσαν τις τράπεζες εις βάρος της φτωχοποιημένης μεσαίας τάξης, οι ομιλούσες κεφαλές της παγκόσμιας οικονομίας ετοιμάζονται να ανταμείψουν ό,τι απέμεινε απ’ αυτήν με νέες Εταιρείες Ανατολικών Ινδιών. 
 
Του ΑΔΑΜ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ a.giannikos@eleftherotypia.net 
Πηγή: enet.gr