εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγροτικές Επιδοτήσεις

0 comments
 
Σύµφωνα µε έκθεση του ΟΟΣΑ, οι αγροτικές επιδοτήσεις στις χώρες του οργανισµού κρίνονται ως επιβλαβείς.
 
 
 
Σύμφωνα με την έκθεση οι επιδοτήσεις αποδείχθηκαν επιβλαβείς για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς το 2013. Στην έκθεση γίνεται έκκληση στις κυβερνήσεις να σπάσουν τους δεσµούς µεταξύ αγροτικής επιδότησης και παραγωγής και να διασφαλίσουν ότι οι ενισχύσεις επικεντρώνονται στη βελτίωση και τη συντήρηση της αγροτικής παραγωγής.

Η κυβερνητική στήριξη της γεωργίας στις χώρες του ΟΟΣΑ παρέµεινε σε χαµηλά επίπεδα για το 2013. Όπως σηµειώνεται η στήριξη στους παραγωγούς το 2013 ανήλθε στο 18% του ακαθάριστου αγροτικού εισοδήµατος, ελαφρώς µειωµένη από το 2012 και 30% µειωµένη σε σχέση µε δύο δεκαετίες πριν. Ωστόσο, τα µισά από τα 258 δισ. δολάρια (194 δισ. ευρώ) του 2013 αφορούν επιδοτήσεις που διαταράσσουν το εµπόριο και την παραγωγή.
 
«Οι υψηλές τιµές και τα εισοδήµατα στον αγροτικό τοµέα έχουν δηµιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για βαθύτερη µεταρρύθµιση των αγροτικών πολιτικών και χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα από τις µικρές αναπροσαρµογές», ανέφερε ο γενικός γραµµατέας του οργανισµού Angel Gurria. «Αυτό σηµαίνει ότι οι επιχορηγήσεις που διαταράσσουν την παραγωγή και το εµπόριο θα µπορούσαν να υποχωρήσουν σε περίπτωση που  οι αγροτικές τιµές µειώνονταν», συµπληρώνει ο ίδιος.
 
Ανισότητες ανά χώρα 

Η έκθεση υπογραµµίζει τις µεγάλες διαφορές µεταξύ των κρατών-µελών στο επίπεδο και τη µορφή των επιδοτήσεων. Την ίδια στιγµή που η Αυστραλία, η Χιλή και η Νέα Ζηλανδία περιορίζονται σε µέτρα ασφαλείας και ανακούφισης από καταστροφές, µεταφέροντας λιγότερο από το 3% της αξίας του ακαθάριστου αγροτικού εισοδήµατος στις επιδοτήσεις, Ισλανδία, Ιαπωνία, Κορέα, Νορβηγία και Ελβετία παρουσιάζουν Εκτιµήσεις Στήριξης Παραγωγού (PSE – δείκτης της ετήσιας χρηµατικής αξίας των ακαθάριστων µεταφορών από καταναλωτές και φορολογούµενους στους αγροτικούς παραγωγούς) άνω του 40% του ακαθάριστου κέρδους.