εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Φορολόγηση Μεταποιημένων Αγροτικών Προϊόντων

0 comments
 
 
Συγκεκριμένα, την αντίθεσή του με την εγκύκλιο της νέας Γενικής Γραμματέως κ. Σαββαΐδου, σύμφωνα με την οποία η παραγωγή μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων δεν φορολογείται με τον χαμηλό συντελεστή του 13%, με τον οποίο φορολογούνται οι αγροτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). 
 
Όπως τονίζεται σε σχετική επιστολή του προέδρου του ΣΕΚ, κ. Παναγιώτη Πεβερέτου, η εν λόγω εγκύκλιος έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο 4056/2012, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να μεταποιήσει το δικό του προϊόν και να καθετοποιήσει την παραγωγή του, διατηρώντας πάντα την ιδιότητα του παραγωγού εφόσον πρόκειται για ιδιοπαραγόμενα προϊόντα.
 
Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΣΕΚ έχει ως εξής:
 
Θέμα: Φορολόγηση αγροτικής επιχείρησης με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%) 

Κυρία Γενική Γραμματέα, 

Σε απάντηση της με Αριθμ. Πρωτ. Δ12 Α 1109216 / 24.7.2014 διαταγή σας με θέμα «Φορολογική μεταχείριση εισοδημάτων και αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (αρθ. 29 παρ. 3 του ν. 4172/2013) επισημαίνουμε τα παρακάτω: 

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 29 του ν.4172/2013, τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%). 

Στην παράγραφο 3 της προαναφερόμενης διαταγής αναφέρεται ότι: «προϋπόθεση για την εφαρμογή του συντελεστή 13% σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι τα πωλούμενα προϊόντα να παράγονται αποκλειστικά από τον πωλητή τους-παραγωγό και να μην έχουν υποστεί μεταποίηση.» 

Ωστόσο, ο νόμος 4056/2012 δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να μεταποιήσει το δικό του προϊόν και να καθετοποιήσει την παραγωγή του διατηρώντας πάντα την ιδιότητα του παραγωγού εφόσον πρόκειται για ιδιοπαραγόμενα προϊόντα. 

Συγκεκριμένα στο άρθρο 5 παραγρ. 10 του προαναφερόμενου νόμου αναφέρεται: «Επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων επεξεργασίας ζωικών προϊόντων, όπως τυροκομεία και αλλαντοποιεία, εντός ή σε όμορο ακίνητο με τις εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων για την επεξεργασία αποκλειστικά ομοειδών προϊόντων ιδιοπαραγωγής, …… Η έκδοση των απαραίτητων παραστατικών για τη διακίνηση των προϊόντων δεν αλλάζει το ασφαλιστικό καθεστώς του φορέα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης». 

Εκ των ανωτέρω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η διαταγή Δ12 Α 1109216 έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις το νόμου 4056/2012 και ζητούμε αφενός να την τροποποιήσετε, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο, αφετέρου να οριστεί μια συνάντηση με το ΣΕΚ, προκειμένου να οδηγηθεί το όλο ζήτημα σε οριστική διευθέτηση. 

Με τιμή 
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΚ 
Παναγιώτης Πεβερέτος