εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συνέπειες των Εδικών Φόρων στα Τρόφιμα

0 comments

 

 
Οι ειδικοί φόροι στη ζάχαρη, το αλάτι και στα λιπαρά τρόφιμα προκαλούν μειώσεις στην κατανάλωση, σύμφωνα με νέα έρευνα της Κομισιόν. 
 
 
 
Ωστόσο η έρευνα προειδοποιεί επίσης ότι οι υψηλότεροι φόροι ίσως οδηγήσουν τους καταναλωτές σε φθηνότερα προϊόντα. Ο ακριβής αντίκτυπος αυτών των «ειδικών φόρων» στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας και στον τομέα των τροφίμων ακόμη μένει να αξιολογηθεί, προσθέτει η έκθεση.
 
Η έρευνα με τίτλο «Food taxes and their impact on competitiveness in the agri-food sector», συμπέρανε ότι οι φόροι στα τρόφιμα «γενικά πετυχαίνουν μείωση στην κατανάλωση των φορολογούμενων προϊόντων».
 
Οι καταναλωτές, όμως, ίσως θέσουν σε εφαρμογή στρατηγικές αποφυγής της υψηλότερης φορολογίας, προειδοποιεί η έκθεση που διενεργήθηκε από την διεύθυνση Βιομηχανίας της Κομισιόν. Για παράδειγμα, οι καταναλωτές ίσως αγοράσουν παρόμοια προϊόντα με χαμηλότερη φορολογία ή θα στραφούν σε φθηνότερες μάρκες.
 
Η Κομισιόν τόνισε ότι οι φόροι στα τρόφιμα αυξάνουν τον διοικητικό φόρτο, ειδικά εάν ο φόρος επιβάλλεται στα συστατικά, ή εάν οι κανόνες που προσδιορίζουν τα στοχευμένα προϊόντα είναι περίπλοκοι. Οι φόροι στα τρόφιμα και τα ποτά ίσως έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση και τις επενδύσεις, προσθέτει η έκθεση.
 
Στο μεταξύ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πιθανώς επηρεαστούν άμεσα από τους φόρους στα τρόφιμα καθώς οι καταναλωτές συχνά στρέφονται σε φθηνότερες μάρκες, γεγονός που μειώνει την ανταγωνιστικότητα των μικροπαραγωγών.
 
Ένα κοινό επιχείρημα κατά του φόρου των τροφίμων είναι ότι αυξάνουν την τιμή των αγαθών σε σύγκριση με τις τιμές των ίδιων προϊόντων στις γειτονικές χώρες, οι οποίες δεν έχουν τους ίδιους φόρους. Αυτό προωθεί τις διασυνοριακές αγορές.
 
«Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι αυξήσεις στις διασυνοριακές αγορές ήταν μάλλον περιορισμένες και ότι άλλοι παράγοντες, συγκεκριμένα λοιποί φόροι επί των τροφίμων / ποτών, είναι πιο σημαντικοί στην επίδραση των διασυνοριακών αγορών», δήλωσε η Επιτροπή.