εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Γάλακτος

0 comments

 

 
Τη φθίνουσα πορεία της ελληνικής αγελαδοτροφίας κατέγραψε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Γάλακτος στην πρώτη του συνεδρίαση. 
 
 
 
Στη συνάντηση, οι εμπειρογνώμονες συζήτησαν τα τελευταία δεδομένα της αγοράς, και αξιολόγησαν την μεσο – μακροπρόθεσμη κατάσταση της αγοράς γαλακτοκομικών.
 
Ο στόχος είναι να παράσχουν, προς όφελος όλων των οικονομικών παραγόντων, μια σαφέστερη εικόνα της κατάστασης της αγοράς. Μια περίληψη των συζητήσεων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του παρατηρητηρίου στις επόμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο της κατάργησης του συστήματος γαλακτοκομικών ποσοστώσεων την 1η Απριλίου 2015, το παρατηρητήριο γάλακτος που συστάθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσκοπεί στην αύξηση της διαφάνειας και την παροχή δεδομένων ακριβείας της αγοράς, ούτως ώστε οι φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού γάλακτος να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για τις επιχειρήσεις και να βοηθήσουν τον τομέα να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, μετά από 30 περίπου χρόνια κάτω από το καθεστώς ποσοστώσεων.
 
Την απογοητευτική εικόνα της ελληνικής αγελαδοτροφίας επιβεβαίωσαν τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Γάλακτος (MMO), κατά την πρώτη του συνάντηση που πραγματοποίησε την Τρίτη, 27 Μαΐου, στις Βρυξέλλες. Όλα τα προϊόντα που παράγονται από το αγελαδινό γάλα παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία εκτός από την παραγωγή φρέσκου (παστεριωμένου) γάλακτος που παρουσιάζει μια μικρή αύξηση. Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα στατιστικά στοιχεία αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2014, δηλαδή πριν τις αλλαγές στη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου (φρέσκου) γάλακτος με την πρόσφατη νομοθεσία. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία στην Ελλάδα την περίοδο αυτή είχαμε μείωση της συνολικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό –3,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίθετα στην ΕΕ-28 την ίδια περίοδο παρουσιάζεται μια αύξηση της παραγωγής σε ποσοστό +5,8%.
 
Συγκεκριμένα, η συνολική ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος κυμάνθηκε στους 103.900 τόνους την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2014, έναντι 107.700 τόνους που είχαμε την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2013. 
 
Η παραγωγή βουτύρου (από αγελαδινό γάλα) την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2014 παρουσίασε μείωση σε ποσοστό –30,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 
 
Ανύπαρκτη είναι στη χώρα μας η παραγωγή αποβουτυρωμένου γάλακτος και πλήρους γάλακτος σε σκόνη. 
 
Η παραγωγή κρέμας για άμεση κατανάλωση παρουσίασε μείωση σε ποσοστό –23,1%.
 
Η παραγωγή συμπυκνωμένου γάλακτος παρουσίασε μείωση σε ποσοστό –19,4%. 
Η παραγωγή παστεριωμένου (φρέσκου) γάλακτος για κατανάλωση παρουσίασε μικρή αύξηση σε ποσοστό +1,7%. 
Η παραγωγή γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση παρουσίασε μείωση σε ποσοστό –2,3%. 

Η παραγωγή τυριού (από αγελαδινό γάλα) παρουσίασε μείωση σε ποσοστό –10,5%. 

Σημειώνεται ότι την προεδρία της συνάντησης του MMO είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το συμβούλιο αποτελείται από ειδικούς, οι οποίοι προέρχονται από αντιπροσωπευτικούς οργανισμούς της παραγωγικής αλυσίδας γάλακτος (COPA, ECVC, CEJA, EMB, COGECA, EDA, EUCOLAIT και EUROCOMMERCE). 

Στα πλαίσια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
 
• τα τελευταία δεδομένα στην αγορά γάλακτος και
• οι εξελίξεις στην αγορά γάλακτος σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο διάστημα.
 
Υπενθυμίζεται ότι, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Γάλακτος, θεσπίστηκε στις 16 Απριλίου 2014 από την Κομισιόν, στα πλαίσια της κατάργησης των ποσοστώσεων στο γάλα από 1η Απριλίου 2015.
 
Τα δεδομένα του δικτυακού τόπου του παρατηρητηρίου ενημερώνονται συχνά και μια υπηρεσία ειδοποίησης με e -mail διατηρεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που έχουν εγγραφεί ενημερωμένα για τις νέες εξελίξεις .