εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κινδυνεύει το Ελληνικό Γιαούρτι

0 comments

 

 
Μετά τις έντονες αντιδράσεις σχετικά με τις αλλαγές στο γιαούρτι, το αρμόδιο υπουργείο διαψεύδει τις σχετικές πληροφορίες.
 
 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις μέρες γίνονται διαβουλεύσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και στον ΕΦΕΤ, με σκοπό την πλήρη εφαρμογή των επιταγών του ΟΟΣΑ για διάφορα αγροτικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό γιαούρτι.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προωθούνται το ελληνικό γιαούρτι θα μπορεί πλέον να παρασκευάζεται και από άλλα είδη γάλακτος, πέραν του νωπού που επιτρέπεται σήμερα μόνο στην Ελλάδα.  
 
Θυμίζουμε ότι προ καιρού συστήθηκε επιτροπή  στον ΕΦΕΤ, με συμμετοχή και των βιομηχάνων, με σκοπό την τεκμηρίωση, ότι το γιαούρτι θα μπορεί να παρασκευάζεται και από άλλα είδη γάλακτος. Αν κάτι τέτοιο περάσει, θα πρόκειται για το τελειωτικό χτύπημα στην αγελαδοτροφία.
 
«Αυτό σημαίνει, ή ότι χάνουμε το brand name σε δύο κτηνοτροφικά προϊόντα που αποτελούν την ατμομηχανή των ελληνικών εξαγωγών ή ότι θα διοχετεύεται στην ξένη αγορά τυρί και γιαούρτι από ελληνικό φρέσκο γάλα και στην εγχώρια αγορά τυρί και γιαούρτι από φθηνή – εισαγόμενη σκόνη γάλακτος ή και επικίνδυνη για την υγεία του καταναλωτή, όπως για παράδειγμα προέκυψε από το διατροφικό σκάνδαλο με την κινέζικη κονσέρβα γάλακτος με μελαμίνη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚ.  
 
Από την πλευρά του, το ΥΠΑΝ διαψεύδει την πρόθεσή του για αλλαγή της νομοθεσίας για το γιαούρτι και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις επιτρεπόμενες πρώτες ύλες. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη 27 Μαΐου αναφέρεται ότι: «Με αφορμή σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, από το υπουργείο Ανάπτυξης διαψεύδεται ότι υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή της νομοθεσίας που αφορά την παρασκευή γιαουρτιού».
 
Όμως το ίδιο δεν είχε συμβεί και με το θέμα του γάλακτος και της Φέτας, η οποία ξεπουλήθηκε σε τέσσερις συνολικά χώρες, αναρωτιούνται οι κτηνοτρόφοι.