εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τιμές Αγελαδινού Γάλακτος

0 comments

 

 
Μείωση κατά 3-4 λεπτά το κιλό καταγράφουν οι τιµές παραγωγού, που προσφέρουν οι γαλακτοβιοµηχανίες για το αγελαδινό γάλα.
 
 
 
Η εξέλιξη αυτή παρατηρήθηκε από την ψήφιση του νέου πολυνοµοσχεδίου µέχρι σήµερα.  Η µέση τιµή στον παραγωγό διαµορφώνεται πλέον στα επίπεδα των 42 λεπτών το κιλό, ενώ την ίδια στιγµή οι τιµές του γάλακτος στα σούπερ µάρκετ παραµένουν αµετάβλητες. Πλέον στα ψυγεία των σούπερ µάρκετ βρίσκεται παστεριωµένο γάλα διάρκειας 7 ηµερών των εταιρειών Vivartia (∆έλτα), Μεβγάλ και Όλυµπος, ενώ αντιθέτως εξακολουθεί να έχει διάρκεια ζωής έως 5 ηµέρες το παστεριωµένο γάλα της ΕΒΟΛ και της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής. 

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η τιµή του ελληνικού αγελαδινού γάλακτος πλησιάζει όλο και περισσότερο στην µέση ευρωπαϊκή, η οποία σύµφωνα µε στοιχεία του Μαΐου διαµορφώθηκε στα 40,10 ευρώ το κιλό. Έτσι, χώρες όπως η Ολλανδία και η ∆ανία, έχουν πλέον υψηλότερες τιµές παραγωγού σε σύγκριση µε την Ελλάδα. 

Να σηµειωθεί ότι τις τελευταίες εβδοµάδες, οι τιµές του αγελαδινού κινούνται διορθωτικά στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά, µετά από µια παρατεταµένη περίοδο ισχυρής ανόδου κατά 17,78%. Ωστόσο, σε αυτό το ανοδικό σερί, οι ελληνικές τιµές είχαν µείνει ουσιαστικά αµέτοχες σηµειώνοντας οριακή άνοδο κατά 1,9%. Η διόρθωση στη διεθνή αγορά αποδίδεται στη σταθεροποίηση της ζήτηση από την Κίνα και στην αύξηση της παραγωγής κατά 7,7% στη Νέα Ζηλανδία, τη µεγαλύτερη εξαγωγική δύναµη στο αγελαδινό. Αυξηµένη παραγωγή έχει όµως και η Ευρώπη, αφού οι αγελαδοτρόφοι στη Μεγάλη Βρετανία αύξησαν τις παραδόσεις τους κατά 10% τον τελευταίο µήνα.