εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τιμές των Αγροτικών Προϊόντων

0 comments

 

 
Υψηλότερες τιµές στα αγροτικά προϊόντα αναμένεται το επόµενο εξάµηνο, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Rabobank.
 
Η τράπεζα Rabobank διατηρεί τις εκτιµήσεις της για διορθωτικές κινήσεις από το φθινόπωρο µέχρι και τις αρχές του 2015, εάν δεν υπάρξουν σηµαντικές µεταβολές στα θεµελιώδη στοιχεία της αγοράς. Οι προβλέψεις για τις µέσες τιµές που αναφέρει η επενδυτική τράπεζα για το καλαµπόκι, τη σόγια και το σιτάρι στην έκθεση της βασίζονται σε εκτιµήσεις τις οποίες ήδη έχει αρχίσει να προεξοφλεί η διεθνής χρηµατιστηριακή αγορά. 

Οι µετεωρολογικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες αναµένεται να συνεχιστούν ή ακόµα και να ενταθούν, αφού οι πιθανότητες εµφάνισης του Ελ Νίνιο αυξάνονται όλο και περισσότερο, ενώ παράλληλα επικρατεί αυξηµένη οικονοµική αστάθεια στη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, αναφέρεται στην έκθεση. 

Για το καλαµπόκι, η Rabobank προβλέπει τιµές στα επίπεδα των 5 δολαρίων το µπούσελ για την περίοδο Απριλίου-Ιουλίου, ωστόσο αξίζει να σηµειωθεί πως τις τελευταίες εβδοµάδες οι τιµές βρίσκονται ήδη πάνω από αυτά τα επίπεδα. Μέχρι το πρώτο τρίµηνο του 2015, η επενδυτική τράπεζα αναµένει διόρθωση των τιµών στα επίπεδα των 4,10 δολαρίων το µπούσελ. Αυξηµένες είναι οι προσδοκίες της επενδυτικής τράπεζας και για τη σόγια, καθώς εκτιµά πως οι τιµές της θα ξεπεράσουν τα 14 δολάρια το µπούσελ κατά µέσο όρο το εξάµηνο Απριλίου-Σεπτεµβρίου, αφού η µειωµένη προσφορά θα κρατήσει σε χαµηλά επίπεδα των αποθέµατα των ΗΠΑ. 

Για το τέταρτο τρίµηνο της χρονιάς, αναµένεται διόρθωση των χρηµατιστηριακών τιµών στα επίπεδα των 12 δολαρίων ο τόνος. Για το σιτάρι, προβλέπει µέση τιµή στα 7 δολάρια το µπούσελ για το δεύτερο τρίµηνο του έτους, επικαλούµενη την ξηρασία που καταπονεί τα σιτάρια των ΗΠΑ και την πολιτική αστάθεια στην Ουκρανία.