εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγορά Αμνοεριφίων το Πάσχα

0 comments

 

 
Σύμφωνες με απόψεις παραγόντων της αγοράς, η προσφορά αμνοεριφίων την περίοδο των εορτών του Πάσχα αναμένεται να είναι ελλειμματική σε σχέση με τη ζήτηση.
 
 
 
Η αγορά είναι παγωμένη και οι λόγοι έχουν να κάνουν τόσο με την κατάσταση στην εγχώρια αγορά, όσο και με αγορές γειτονικές που μέχρι πρότινος είτε προωθούσαν αμνοερίφια στην Ελλάδα, είτε πραγματοποιούσαν εισαγωγές από τη χώρα μας.
 
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), κ. Λευτέρης Γίτσας δηλώνει, ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι, όπως διαμορφώνεται μέχρι σήμερα η κατάσταση, η αγορά αρνιών και κατσικιών θα είναι ελλειμματική. Συστήνει στους αιγοπροβατοτρόφους να μην βιαστούν και να έχουν υπομονή, γιατί με δεδομένο ότι το Πάσχα των Ορθόδοξων συμπίπτει φέτος με των Καθολικών, ενδέχεται όσο πλησιάζουμε στις γιορτές, να υπάρξει ζήτηση και από Ιταλία, καθώς οι αγορές των Βαλκανικών χωρών εμφανίζουν κι αυτές έλλειμμα.
 
H Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη για τις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα.
 
Αναλυτικά η επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος κ. Νικόλαος Παλάσκας επισημαίνει:

“Κύριοι Υπουργοί,
Ενόψει των εορτών του Πάσχα και λόγω της αυξημένης ζήτησης για εξαγωγή στην Ιταλία, αμνοεριφίων προέλευσης Ρουμανίας που θα σφάζονται στα σφαγεία της Ελλάδας, ζητούμε να ισχύουν τα εξής: Η σφράγιση αμνοεριφίων προέλευσης Ε.Ε (ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΟΥΓΓΑΡΙΑ κ.τ.λ) με προορισμό την Ιταλία να γίνεται με μια ωοειδή σφραγίδα με τον κωδικό του σφαγείου και με μια ορθογωνίου παραλληλογράμμου σχήματος της χώρας προέλευσης, με κόκκινη χρωστική Ε 129 «Ερυθρό Allura». Πιστεύουμε ότι έτσι θα προστατεύσουμε τα Ελληνικά αμνοερίφια και δεν θα ελληνοποιήσουμε τα Ρουμανίας για Ελληνικά στην Ιταλική αγορά, με αποτέλεσμα την μη ζήτηση μακροπρόθεσμα Ελληνικών αρνιών, διότι τα Ρουμανίας είναι ποιοτικά κατώτερα».