εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ: Κτηνοτροφία και Μείωση Κόστους Παραγωγής

0 comments

 Νούμερο ένα προτεραιότητα της πολιτικής μας είναι η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και η ενίσχυση της παραγωγής ζωικών προϊόντων, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρης, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Επίσης τόνισε πως παράλληλη δράση και αναγκαία είναι η ενίσχυση των ψυχανθών οσπρίων, που καλλιεργούνται χωρίς ουσιαστικά λιπάνσεις και φυτοφάρμακα. Επιπλέον, ανέφερε πως στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πτωτικής πορείας του γεωργικού εισοδήματος, θα επιδιωχθεί η μείωση του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων και η έγκαιρη πληρωμή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου.


Η γεωργία ήταν ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης του τόπου μας και πρέπει και μπορεί να ξαναγίνει, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός, ενώ στις προτεραιότητές του περιλαμβάνονται επίσης, η ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού, η υποστήριξη της ιχθυοπαραγωγής, η διαχείριση και προστασία του νερού άρδευσης, η λειτουργία δημοπρασιών, συμβατικών και ηλεκτρονικών κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια, η υποστήριξη των ομάδων νέων αγροτών, αλλά και ο εξορθολογισμός τους συνεταιριστικού κινήματος.

Σε ότι αφορά στην ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού, αυτή θα υλοποιηθεί όχι μόνο με τις πολιτικές του υπουργείου, όπου θα υποστηριχθεί το πρόγραμμα επιστροφής των νέων και ανέργων στη γεωργία, αλλά και με δράσεις όπως το Μητρώο Αγροτών με την Κάρτα του Αγρότη.

Ως προς την υλοποίηση των στόχων, σημαντικός παράγοντας θα είναι, όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης, «ένα νέο, σύγχρονο, επιτελικό, υπουργείο που χαράσσει πολιτικές, όχι μόνο διαχειριστικό» και σημαντικό εργαλείο, τόσο το τρέχον πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», όσο και το νέο που έρχεται με τη νέα ΚΑΠ. 2,5 δισ. ευρώ στη γεωργία έως το τέλος του έτους

 

Μια νέα φιλοσοφία για την αγροτική ανάπτυξη, με λιγότερες εισροές και περισσότερη αμειψισπορά, με αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα, ειδικά σε τομείς όπως η βιολογική κτηνοτροφία, έτσι ώστε, πολύ σύντομα, να εξασφαλισθεί η αυτάρκεια στον τομέα των τροφίμων και η ισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων, εξήγγειλε από το βήμα της Bουλής κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης.

Η γεωργία ήταν ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης του τόπου μας και πρέπει και μπορεί να ξαναγίνει τόνισε ο Αθ. Τσαυτάρης.

Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που ένας υπουργός Γεωργίας αντιλαμβάνεται με ρεαλισμό τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία και δείχνει αποφασισμένος να εργασθεί συστηματικά, ώστε να αρθούν οι στρεβλώσεις και να τεθεί σε εντελώς νέα βάση ο τρόπος οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής. Κυρίαρχο ζητούμενο θα είναι η προσφορά μεγάλης γκάμας ποιοτικών προϊόντων, τα οποία θα παράγονται με λιγότερες εισροές, άρα και με μικρότερο κόστος, ενώ θα ενσωματώνουν υψηλή προστιθέμενη αξία. Το εργαλείο στο νέο μοντέλο γεωργίας θα είναι η αμειψισπορά, με εκτεταμένη καλλιέργεια των ψυχανθών, έτσι ώστε να υψηλές αποδόσεις, υψηλή ποιότητα προϊόντων και δυναμική είσοδος στον τομέα των βιολογικών που μπορούν να γίνουν «σήμα κατατεθέν» για ολόκληρο τον κόσμο.   
Τονίζοντας ότι κι άλλες φορές στη νεότερη ιστορία, ο αγροτικός τομέας (πρωτογενής) ήταν αυτός που διέσωσε την ελληνική οικονομία, δημιουργώντας βάσεις για ανάπτυξη όχι μόνο τους δευτερογενούς (βιομηχανία) αλλά τους τριτογενούς τομέα (υπηρεσίες), ο κ. Τσαυτάρης, δηλώνει βέβαιος ότι το στοίχημα θα το κερδίσουν όσοι από τους συντελεστές του χώρου καταφέρουν να μετατρέψουν τις σημερινές προκλήσεις σε ευκαιρίες και να γίνουν οι μπροστάρηδες στη νέα περίοδο ανάπτυξης της χώρας.