εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αιγοπρόβειο Γάλα Λέσβου και Λήμνου

0 comments

 Στα ποιοτικότερα της χώρας συγκαταλέγονται το πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα της Λέσβου και της Λήμνου όπως αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» (διάδοχος του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος).

Αυτό σημαίνει πως το γάλα των νησιών του Νομού κατατάσσεται ανάμεσα στα ποιοτικότερα γάλατα της χώρας και κατά συνέπεια δίνει πολύ καλής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για κάθε γαλακτοκομική επιχείρηση, αλλά και για τους κτηνοτρόφους, αφού αποτελούν αδιάψευστο τεκμήριο ποιότητας, τόσο για το γάλα, όσο και για τα τυριά των νησιών μας.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, μπορεί να σχεδιαστούν πολιτικές για την περαιτέρω βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του γάλακτος.

Σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και στην Ευρώπη, η τιμή παραγωγού του γάλακτος προσδιορίζεται από τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Στη Λέσβο και τη Λήμνο δεν ακολουθείται αυτή η πρακτική μέχρι σήμερα κι αυτό φαίνεται στα στοιχεία που δημοσίευσε ο Οργανισμός. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» αφορούν στις βασικές χημικές παραμέτρους του γάλακτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τόσο το πρόβειο όσο και το κατσικίσιο γάλα του Νομού μας έχουν οριακή μόνο υστέρηση από τον πανελλαδικό μέσο όρο σε ό,τι αφορά στα θρεπτικά χαρακτηριστικά τους. Βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθος, σημειώνει χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος του Εργαστηρίου Ελέγχου Γάλακτος της Λέσβου, Νίκος Βερβέρης. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι το γάλα της Λήμνου ποιοτικά είναι ανώτερο από το γάλα της Λέσβου.

Πρόβειο Γάλα
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβειο γάλα έχει περιεκτικότητα σε λίπος 6,64% σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ το γάλα που παράγεται στα νησιά του Νομού, έχει περιεκτικότητα σε λίπος 6,57%, δηλαδή έχει μια μικρή υστέρηση. Η περιεκτικότητα του πρόβειου γάλακτος σε πρωτεΐνες είναι σε πανελλαδικό επίπεδο 5,68% και στο γάλα που παράγεται στη Λέσβο και τη Λήμνο είναι 5,62%. Η περιεκτικότητα σε λακτόζη είναι 4,77% σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ στο Νομό μας είναι 4,75%.

Το σημείο πήξεως του πρόβειου γάλακτος σε πανελλαδικό επίπεδο είναι – 0,563, ενώ στο γάλα που παράγεται στο Νομό μας είναι – 0,561. Το ΣΥΑΛ (Στερεό Υπόλοιπο Άνευ Λίπους) σε πανελλαδικό επίπεδο είναι 11,18% και στο πρόβειο γάλα του Νομού μας είναι 11,11%. Τέλος, το ολικό μεσόφιλη χλωρίδα στο γάλα που παράγεται στο Νομό μας είναι 181,4 (ο δείκτης αυτός δείχνει το μικροβιακό φορτίο του γάλακτος).

Κατσικίσιο γάλα
Στο κατσικίσιο γάλα, σε πανελλαδικό επίπεδο η περιεκτικότητα σε λίπος ανέρχεται στο 4,71%, ενώ στο κατσικίσιο γάλα που παράγεται στα νησιά μας ανέρχεται σε 4,35% Οι πρωτεΐνες που κατά μέσο σταθμικό όρο σε πανελλαδικό επίπεδο ανέρχονται σε 3,73%, στο κατσικίσιο γάλα του Νομού ανέρχονται σε 3,55%. Η λακτόζη που περιέχει το κατσικίσιο γάλα σε πανελλαδικό επίπεδο ανέρχεται σε 4,48%, ενώ στο γάλα του Νομού φθάνει στο 4,40% Το σημείο πήξεως του ελληνικού κατσικίσιου γάλακτος είναι 0,551%, ενώ το αντίστοιχο σημείο για το κατσικίσιο γάλα του Νομού μας είναι 0,548% Το ΣΥΑΛ για το κατσικίσιο γάλα της χώρας είναι 9,05%, ενώ για το κατσικίσιο γάλα των νησιών μας είναι 8,86%. Η ολική μεσόφιλη χλωρίδα είναι στο 189,2.