εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νομοθεσία για τους Σπόρους

0 comments

 

 
Σχεδόν ομόφωνα, οι Ευρωβουλευτές απέρριψαν το σχέδιο νέου Κανονισμού 2013/0137(COD), που θα ρυθμίζει το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό και τους σπόρους, που είχε υποβάλει η Κομισιόν.
 
 
 
Αγρότες, καταναλωτές και περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν επισημάνει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο ρυθμίσεων θα έπληττε τα συμφέροντα των αγροτών που κρατάνε ή ανταλλάσουν σπόρους, τις παραδοσιακές καλλιέργειες, την επισιτιστική ασφάλεια, την αγρο-βιοποικιλότητα και τους καταναλωτές.
 
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να επανεξεταστεί από την Κομισιόν το θέμα υπό το φως της συζήτησης που έγινε τόσο με τους φορείς, όσο και στο ευρωκοινοβούλιο και να συνεχιστεί η διαβούλευση.

Σε ανακοίνωσή του για την υπερψήφιση της απορριπτικής τροπολογίας που κατέθεσε ο ίδιος, ο Κρίτων Αρσένης ανέφερε: «Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στις πολυεθνικές των σπόρων διασφαλίζοντας το δικαίωμα στη διατροφική ασφάλεια και την ελεύθερη πρόσβαση στην τροφή. Αν δεν κερδίζαμε αυτήν την κρίσιμη μάχη, θα ήταν πρακτικά αδύνατο για έλληνες και ευρωπαίους αγρότες να διατηρούν και να αναπαράγουν τους σπόρους τους.
 
Όταν τον Δεκέμβριο του 2013 κατέθεσα την πρόταση απόρριψης της συγκεκριμένης νομοθεσίας, δεν περίμενα ότι θα υπερψηφίζονταν σήμερα από τη συντριπτική πλειοψηφία των  Ευρωβουλευτών. Οι νίκες είναι αναμφίβολα το αποτέλεσμα εντατικής δουλειάς όλων μας  αλλά και προϊόν της μαζικής κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών, που μέσω της αλληλογραφίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατέκλεισαν με το αίτημα της απόρριψης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η νίκη καταδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιδρά θετικά στο δημοκρατικό έλεγχο και πως η ευκαιρία για κάθε πολίτη να επηρεάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι καθημερινή.

«Όλοι θα έπρεπε να αγοράζουν σπόρους από τις πολυεθνικές. Ακόμη και οι μικρότερες εταιρείες σπόρων αντιδρούσαν. Η πρόταση απορρίφθηκε σχεδόν ομόφωνα από την Ολομέλεια», τονίζει και προσθέτει πως στη συνεχεία ζήτησε την παραίτηση του επιτρόπου Τόνιο Μποργκ. Πρόκειται για επίτροπο που εκτός από την παραπάνω πρόταση υπέρ των πολυεθνικών των σπόρων είναι υπεύθυνος για την πρόταση απόρριψης της υποχρέωσης σήμανσης της μεταλλαγμένης γύρης στο μέλι, έγκρισης της καλλιέργειας μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ε.Ε. και της πρότασης για τον μετριασμό της αντικαπνιστικής νομοθεσίας υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών του καπνού. «Δεν μπορεί να είναι συμπτώσεις. Όλες οι προτάσεις του είναι προς αυτήν την κατεύθυνση», τονίζει ο Κρίτων Αρσένης.
 
Η προσέγγιση της Επιτροπής απορρίφθηκε μεταξύ άλλων, γιατί εκτιμήθηκε ότι θα περιόριζε σοβαρά την ελευθερία για τους παραγωγούς σπόρων μικρής κλίμακας και θα φόρτωνε με υπερβολικά βάρη τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Θα άφηνε την αγορά σπόρων στον έλεγχο μιας χούφτας πολυεθνικών αγροχημικών εταιρειών, των οποίων οι σπόροι σχεδιάζονται, ώστε να ταιριάζουν  με τα δικά τους αγροχημικά προϊόντα, δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, σχετικά με την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Η τροπολογία που ψηφίστηκε προτείνει, ότι ο νέος Κανονισμός θα πρέπει να έχει πιο περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, να αφορά μόνο όσους προμηθεύουν φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό στην αγορά για εμπορική χρήση, να μην ισχύει για αγρότες και ερασιτέχνες κηπουρούς. Ταυτόχρονα, ζητά από τη νέα νομοθεσία να προστατεύσει ουσιαστικά τους σπόρους υψηλής ποικιλομορφίας και άλλους τοπικά προσαρμοσμένους σπόρους.