εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ενισχύσεις για Ορεινές και Μειονεκτικές Περιοχές

0 comments
 
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική προβλέπει µια νέα άµεση ενίσχυση για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, η οποία θα ισχύει παράλληλα με την εξισωτική αποζημίωση από το 2015.
 
 
 
 
Εκτός από την εξισωτική αποζημίωση, που θα συνεχιστεί να χρηματοδοτείται από την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική προβλέπει και µια νέα άµεση ενίσχυση για τις «περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς». Η νέα αυτή ενίσχυση που είναι συµπληρωµατική της βασικής, µπορεί να χρηµατοδοτηθεί µε ως 5% του εθνικού φακέλου και θα δίνεται στους αγρότες ορεινών περιοχών και άλλων περιοχών που επηρεάζονται από ειδικά µειονεκτήµατα και οι οποίες, σηµειωτέον, πρόκειται να οριοθετηθούν  εκ νέου µε βάσει πολύ συγκεκριµένα κριτήρια. 

Η ενεργοποίηση της ενίσχυσης αυτής εναπόκειται στο κάθε κράτος µέλος που καλείται να ενηµερώσει σχετικά την Κοµισιόν ως την 1η Αυγούστου του 2014. Τα κράτη µέλη µπορούν να επιβάλουν και πλαφόν στον αριθµό των στρεµµάτων που θα στηρίζονται µε την ενίσχυση αυτή ανά εκµετάλλευση, όπως προβλέπει ο κανονισµός 1307/2013.

Ενίσχυση για περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς 

Άρθρο 48 – Γενικοί κανόνες
1. Τα κράτη µέλη µπορούν να χορηγούν ενίσχυση σε γεωργούς που δικαιούνται ενίσχυση στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης ή του καθεστώτος ενιαίας στρεµµατικής ενίσχυσης που προβλέπεται στο κεφάλαιο 1 και των οποίων οι εκµεταλλεύσεις βρίσκονται εν όλω ή εν µέρει σε περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς που ορίζονται από τα κράτη µέλη σύµφωνα µε το άρθρο 32 παράγραφος 1 του κανονισµού 1305/2013. 
2. Τα κράτη µέλη µπορούν να αποφασίζουν να χορηγούν την ενίσχυση για περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς σε όλες τις περιοχές που εµπίπτουν στην παράγραφο 1 ή, µε βάση αντικειµενικά και αµερόληπτα κριτήρια, να περιορίζουν την ενίσχυση σε ορισµένες από τις περιοχές αυτές. 
3. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας, της σταδιακής µείωσης των ενισχύσεων […], η ενίσχυση για περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς χορηγείται ετησίως ανά επιλέξιµο εκτάριο που βρίσκεται στις περιοχές στις οποίες ένα κράτος µέλος έχει αποφασίσει να χορηγήσει ενίσχυση σύµφωνα µε την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου και καταβάλλεται κατόπιν ενεργοποιήσεως των δικαιωµάτων ενίσχυσης για τα εκτάρια που κατέχει ο ενδιαφερόµενος γεωργός ή, στα κράτη µέλη που εφαρµόζουν το άρθρο 36 του παρόντος κανονισµού, για τα επιλέξιµα εκτάρια που δηλώνονται από το γεωργό. 
5. Τα κράτη µέλη µπορούν να εφαρµόζουν την ενίσχυση για περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς σε περιφερειακό επίπεδο σύµ-φωνα µε τους όρους της παρούσας παραγράφου εφόσον έχουν ορίσει τις σχετικές περιφέρειες σύµφωνα µε αντικειµενικά και αµε-ρόληπτα κριτήρια και ιδίως τα χαρακτηριστικά των φυσικών περιο-ρισµών τους […]

Πώς γίνεται ο υπολογισµός
Η ανά εκτάριο ενίσχυση για περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς υπολογίζεται µε τη διαίρεση του ποσού που προκύπτει από την εφαρµογή του άρθρου 49 δια του αριθµού των επιλεξίµων εκταρίων που δηλώνονται εντός των µειονεκτικών περιοχών. 
 
Τα κράτη µέλη µπορούν επίσης να ορίζουν, βάσει αντικειµενικών και αµερόληπτων κριτηρίων, τον µέγιστο αριθµό εκταρίων ανά εκµετάλλευση για τα οποία µπορεί να χορηγείται ενίσχυση για τα οποία µπορεί να χορηγείται ενίσχυση δυνάµει του κανονισµού 1307/2013..  

Ως 5% του εθνικού φακέλου
Η νέα ενίσχυση για τις περιοχές µε φυσικά µειονεκτήµατα µπορεί να απορροφήσει ως και το 5% του εθνικού φακέλου, ένα διόλου αµελητέο ποσό που µπορεί να συµβάλει στην αποτελεσµατική στήριξη της γεωργίας στις ορεινες περιοχές όπου η συνθήκες παραγωγής είναι δύσκολες.

Άρθρο 49 – ∆ηµοσιονοµικές διατάξεις
1. Για τη χρηµατοδότηση της ενίσχυσης για περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς τα κράτη µέλη µπορούν να αποφασίσουν, µέχρι την 1η Αυγούστου 2014, να χρησιµοποιούν έως το 5 % του ετήσιου εθνικού ανώτατου ορίου που ορίζεται στο παράρτηµα ΙΙ. 
Κοινοποιούν την απόφασή τους στην Επιτροπή έως την ηµεροµηνία αυτή. 
Τα κράτη µέλη µπορούν, µέχρι την 1η Αυγούστου 2016, να επανεξετάζουν την απόφασή τους, µε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017. Κοινοποιούν στην Επιτροπή την απόφασή τους έως την 1η Αυγούστου 2016. 
2. Βάσει του ποσοστού του ανώτατου ορίου που χρησιµοποιείται από τα κράτη µέλη δυνάµει της παραγράφου 1, η Επιτροπή ορίζει, µέσω εκτελεστικών πράξεων, τα αντίστοιχα ανώτατα όρια για την ενίσχυση για περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς σε ετήσια βάση. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται µε τη διαδικασία εξέτασης που προβλέπεται στο άρθρο 71 παράγραφος 2.