εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας

0 comments

 

Ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας σίγουρα αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά δεν αντιμετωπίζει ζήτημα εξαγοράς, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του συνεταιρισμού.
 
 
 
Σε συγκέντρωση οδηγείται ο πτηνοτροφικός κλάδος ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση αλλά και από τις αθρόες ελληνοποιήσεις πουλερικών κυρίως από τα Βαλκάνια. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τις δέκα μεγάλες, μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, επιχειρήσεις του κλάδου αρκετές έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και άλλες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

 Ήδη κάποιες εξ αυτών έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Μια από αυτές είναι και ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας (σ.σ. έχει υπαχθεί στο άρθρο 99) για τον οποίο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον εξαγοράς από την εταιρεία «Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ». Κίνηση η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί, εντός του έτους, με μετοχοποίηση των υποχρεώσεων του Συνεταιρισμού, απέναντι στην εταιρεία Νιτσιάκος, η οποία αποτελεί τον βασικό προμηθευτή του σε ζωοτροφές.

Η ετήσια παραγωγή πτηνών διαμορφώνεται σε 16 εκατ., ενώ 85 χιλ. τόνοι ζωοτροφών παράγονται ετησίως. Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 600 άτομα, ενώ έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε πρόσληψη και νέου προσωπικού στην παραγωγή.

Εν τω μεταξύ και σε ότι αφορά στην έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ύπαρξη καρτέλ στον κλάδο, (σ.σ. κατηγορούνται 10 εταιρείες του κλάδου μεταξύ των οποίων ο συνεταιρισμός της Άρτας αλλά και η Νιτσιάκος) στελέχη της Νιτσιάκος απορρίπτουν τις κατηγορίες υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε συμφωνία για το ύψος των τιμών. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι ο ανταγωνισμός ήταν και είναι οξύς, κάτι που αποδεικνύουν και οι τεράστιες ζημιές που έχουν συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια οι πτηνοτροφικές μονάδες.

Από την εν λόγω αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού (σ.σ. παρά το γεγονός ότι έχει περάσει πάνω από ενάμισης χρόνος από την γνωστοποίηση της εισήγησης ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η απόφαση) είχε προκύψει ότι μεγάλος αριθμός πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συντόνιζε την επιχειρηματική του δράση αναφορικά τόσο με τον καθορισμό τιμών πώλησης των προϊόντων τους, όσο και με την κατανομή πελατείας μεταξύ τους.
 
Από την άλλη πλευρά, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει ο Πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας Λεωνίδας Τσιαντής, δημοσιεύματα που αφορούν στην εξαγορά της μεγάλης συνεταιριστικής μονάδας από την εταιρεία «Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ».

Ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός της Άρτας, μετά από πολλές περιπέτειες, την τελευταία διετία επιχείρησε και πέτυχε ένα νέο ξεκίνημα. Και πάνω σε αυτές τις βάσεις θα συνεχίσει την πορεία του.
 
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για εξαγορά του συνεταιρισμού. Δεν ισχύει τίποτα απολύτως από όσα έχουν γραφεί κι απορώ για τη σκοπιμότητά τους», ανέφερε ο Πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Λεωνίδας Τσιαντής στο Epiruspost.gr.

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι, μετά από πολλά χρόνια, ο Πτηνοτροφικός της Άρτας, παρουσίασε το 2013 θετικό μικτό κέρδος. Και το πέτυχε σε μια χρονιά βαθιάς οικονομικής κρίσης. Το γεγονός αυτό αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικό και εκτίμηση είναι ότι το 2014 θα είναι μια χρονιά με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.