εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγροτικές Επενδύσεις σε Δασικές Εκτάσεις

0 comments

 

Tο Yπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη δυνατότητα λειτουργίας διαφόρων επιχειρήσεων μέσα στα δασικά οικοσυστήµατα.
 
 
 
Το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα για νέες επιχειρηµατικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, όπως τυροκοµεία, ελαιοτριβεία, σφαγεία σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις δηµόσιες εκτάσεις, όπου µέχρι τώρα θεωρούνταν παράνοµη η όποια παραγωγική δραστηριότητα. Την ίδια στιγµή, έρχεται να επιλύσει χρόνια προβλήµατα µε τη νοµιµοποίηση «αυθαίρετων» εγκαταστάσεις στάβλων και µικρών βοηθητικών µονάδων αγροτών, κτηνοτρόφων και µεταποιητών, υπό προϋποθέσεις. 

Επίσης, υπό προϋποθέσεις µπορεί να γίνει εκχέρσωση γης και να παραχωρηθούν 5-30 στρέµµατα σε οµάδες παραγωγών και σε µεµονωµένους αγρότες, προκειµένου να αναπτύξουν αγροτοδασικές εκµεταλλεύσεις µε δενδρώδεις καλλιέργειες οπωροφόρων και καρποφόρων δέντρων ή µικτές φυτεύσεις δασικών και καλλιεργούµενων ειδών για τρούφα και άλλες δραστηριότητες. Ενδιαφέρον έχει και η διάταξη που προωθείται για τη διανοµή «καστανοτεµαχίων» σε κατ’ επάγγελµα αγρότες, µόνιµους κατοίκους της περιοχής όπου υπάγεται ένα καστανόδασος, έτσι ώστε να διαχειρίζονται µέρος του δάσους και να βγάζουν εισόδηµα, ενώ παράλληλα έχουν την υποχρέωση να συντηρούν το οικοσύστηµα. 

Όταν το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο βγήκε σε διαβούλευση (Σεπτέµβριος του 2013) δέχτηκε σφοδρή κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις γενικότερες ρυθµίσεις θεµάτων γης, τις οποίες περιλαµβάνει. Έτσι, τα όποια πλεονεκτήµατα για την ορεινή/δασική γεωργική παραγωγή έµειναν στη «σκιά» των επικρίσεων για τη νοµιµοποίηση αυθαιρέτων και άλλων κτισµάτων. 

Η νοµιµοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων σε δασικές περιοχές, που ουσιαστικά θα έλυνε το πρόβληµα µε τις εκατοντάδες αποφάσεις για κατεδάφιση, έχει καθυστερήσει, ενώ θα συντόµευε και τη διαδικασία αδειοδότησης.

Στόχος, πάντως, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, Σταύρου Καλαφάτη, είναι να παρουσιάσει το νοµοσχέδιο µε τις προσθήκες και τις αλλαγές, µετά τη διαβούλευση µέσα στον Φλεβάρη ή στις αρχές Μάρτη, για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.