εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ενεργειακή Πολιτική στην Πτηνοτροφία

0 comments
 
Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ (Π.Ε.Ο.Π.Π.) έστειλε στις 21 Φεβρουαρίου επιστολή προς το ΥΠΑΑΤ και το ΥΠΕΚΑ (Υπ. Περιβάλλοντος) με θέμα τη θέσπιση ενεργειακής πολιτικής στον κλάδο της πτηνοτροφίας.
 
 
 
Το θέμα της επιστολής, όπως αναγράφεται είναι: 
 
ΘΕΜΑ: ΘΕΣΠΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ. 
 
Μια τέτοια πολιτική είναι απαραίτητη για τη στήριξη της πτηνοτροφίας στη σημερινή κρίση, διότι η κερδοφορία είναι ανύπαρκτη εξαιτίας της μεγάλης ανόδου του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας, της πτώσης της τιμής παραγωγού, των δανείων που δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν, της ελλιπούς χρηματοδότησης, των υψηλών επιτοκίων, και των εισαγωγών με άνισους όρους ανταγωνισμού. 
 
Ειδικότερα για το θέμα αυτό υποστηρίζουμε:
 
• Την ένταξη της πτηνοτροφίας στο καθεστώς της Επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου όπως ισχύει για άλλους κλάδους ζωικής παραγωγής, 
• να ισχύει επιστροφή φόρου κατανάλωσης και για το υγραέριο, 
• την διατήρηση του αγροτικού τιμολογίου ΔΕΗ σε λογικά επίπεδα.
• Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν προτείνουμε εναλλακτικά την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων επαρκούς ενίσχυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκών) στην πτηνοτροφία. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό να επιτραπεί η επαρκής ενίσχυση της δαπάνης εγκατάστασης του εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών μέσα από τα εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα επιδότησης επενδύσεων σε ποσοστό τουλάχιστον 60% της δαπάνης επένδυσης. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια προς όφελος της ΔΕΗ θα αφαιρείται από τις κιλοβατώρες που καταναλώνονται για τις ενεργειακές ανάγκες της εκμετάλλευσης και θα συμψηφίζονται στο τιμολόγιο της ΔΕΗ πιστωτικά ή χρεωστικά.   
 
Ειδικά για τις ορεινές – μειονεκτικές περιοχές το ποσοστό ενίσχυσης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών προτείνεται να αυξηθεί τουλάχιστον στο 80% αυτών, ενώ η τιμή της χρέωσης της κιλοβατώρας θα πρέπει να είναι μειωμένη. Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο πνεύμα διατυπώθηκε η πρότασή μας για την χορήγηση εισοδηματικής ενίσχυσης Κοινής Οργάνωσης των Αγορών (Κ.Ο.Α.) και στην πτηνοτροφία που περιλαμβάνει αυξημένη ενίσχυση ειδικά για τις πιο πάνω περιοχές, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Κανονισμού Αγροτικής Ανάπτυξης και της πάγιας πρότασής μας για ενισχυμένα μέτρα ενεργειακής πολιτικής των περιοχών αυτών εξαιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας που οφείλεται στις δύσκολες κλιματικές τους συνθήκες. Τονίζουμε την ανάγκη της κατά προτίμηση ενίσχυσης των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων των κατά κύριο επάγγελμα πτηνοτρόφων – αγροτών που ασχολούνται αποκλειστικά με την πρωτογενή παραγωγή.
 
Η πρότασή μας για τις ανανεώσιμές πηγές ενέργειας λαμβάνει υπόψη το σημαντικό πραγματικό όφελος για τον κλάδο μας, διότι οι πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις διαθέτουν μεγάλες σταβλικές εγκαταστάσεις και επιφάνειες στέγης που μπορούν να φέρουν επαρκή αριθμό μονάδων φωτοβολταϊκών μεγάλης ισχύος.
    
Ευελπιστούμε στην κατανόηση από την πλευρά σας των προβλημάτων της πτηνοτροφίας στο περιβάλλον της κρίσης και τον κίνδυνο αφανισμού του κλάδου εάν παραμείνει χωρίς στήριξη σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη θετική ανταπόκριση από την πλευρά σας στο παρόν διάβημά μας.