εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Οι Ελληνικοί Βοσκότοποι στη Νέα ΚΑΠ

0 comments
 
Στα 51 εκατ. στρέμματα από 11 εκατ. που είναι σήμερα θα αυξηθούν τα βοσκοτόπια στη χώρα μας μετά το 2015 με την εφαρμογή της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). 
 
 
 
Αυτό θα επιτευχθεί με την ένταξη σε αυτούς των ξυλωδών εκτάσεων και αυτών με θαμνώδη βλάστηση. Την ίδια στιγμή αυξημένες θα είναι και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις με την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθεί η παραγωγή ψυχανθών προς όφελος της ενσταυλισμένης κτηνοτροφίας, των οσπρίων και του περιβάλλοντος. 
 
Τα καινούρια δεδομένα θα προσδιοριστούν το επόμενο διάστημα από την Κομισιόν. Αυτή η διαδικασία θα έχει ως αποτέλεσμα ένα νέο σύστημα βοσκοτόπων, πλήρως εναρμονισμένο στην κοινοτική νομοθεσία.
 
Στην προοπτική αυτή αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης από το βήμα της Βουλής τονίζοντας μεταξύ άλλων: 
 
Συμφωνήσαμε με το ΥΠΕΚΑ να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο και μάλιστα βελτιώνοντας τα βοσκοτόπια, αυξάνοντας από τα 11 στα 51 εκατομμύρια στρέμματα τις αξιοποιήσιμες βοσκήσιμες εκτάσεις. Λέω όμως ότι στην προηγούμενη ΚΑΠ είχαμε μέχρι 2% δυνατότητα να πάμε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Το εργαλείο αυτό ήταν σχεδόν ελάχιστο γιατί είχε ελάχιστα ποσά. Εμείς αγωνιστήκαμε να πάμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στο 8% και μάλιστα και στο 10% με την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθεί η παραγωγή ψυχανθών προς όφελος της ενσταυλισμένης κτηνοτροφίας, των οσπρίων του τόπου μας και φυσικά του περιβάλλοντος, γιατί δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να βελτιώσεις το περιβάλλον και να μειώσεις τις εισροές από την καλλιέργεια αυτών των φυτών.
 
Σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού 1307/2013, «ως «μόνιμος βοσκότοπος και μόνιμος λειμώνας», (που αναφέρονται από κοινού ως «μόνιμος βοσκότοπος») νοείται η γη που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη αγρωστωδών ή άλλων ποωδών κτηνοτροφικών φυτών με φυσικό τρόπο (αυτοφυή) ή με καλλιέργεια (σπαρμένα) και δεν έχει περιληφθεί στην αμειψισπορά επί πέντε έτη ή περισσότερο· μπορεί να περιλαμβάνει άλλα είδη, όπως θάμνους και/ή δένδρα που προσφέρονται για βοσκή, υπό τον όρο ότι επικρατούν τα αγρωστώδη και λοιπά ποώδη κτηνοτροφικά φυτά, καθώς και, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση των κρατών μελών, γη που προσφέρεται για βοσκή και εντάσσεται σε καθιερωμένες τοπικές πρακτικές όπου τα αγρωστώδη και λοιπά ποώδη κτηνοτροφικά φυτά παραδοσιακά δεν επικρατούν στις εκτάσεις βοσκής».