εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διεθνής Κτηνιατρική Νομοθεσία

0 comments

 

Ο Διεθνής Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) προωθεί την εναρμόνιση των κτηνιατρικών κανόνων σε διεθνές επίπεδο. 
 
 
 
Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, ο Μπερνάρ Βαλά, πρόεδρος του Οργανισμού δήλωσε, ότι μια χώρα που αποτυγχάνει να θέσει σε έλεγχο το ζήτημα των ασθενειών των ζώων, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον υπόλοιπο πλανήτη. Για αυτό είναι επείγουσα ανάγκη να εναρμονιστεί η πολιτική όλων των κρατών.

Ο ΟΙΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για την αύξηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά. Μόνο μια κοινή παγκόσμια προσέγγιση, λογική και εναρμονισμένη, που θα εμπλέκει όλους τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την υγεία των ζώων, έχει πιθανότητα να είναι επιτυχής, τονίζει ο κ. Βαλά και καλεί τις κυβερνήσεις όλων των κρατών μελών να λάβουν μέτρα, εμμένοντας στην ανάγκη συνεργασίας με κτηνιάτρους.

Όσον αφορά τις ζωονόσους που ξέσπασαν τα τελευταία χρόνια, ο κ. Βαλά θεωρεί ότι ο ιός Σμάλενμπεργκ τείνει να υποχωρήσει, ενώ θεωρεί πιο ανησυχητική τη φυματίωση των βοοειδών και προειδοποιεί κατά του πρόωρου εφησυχασμού. Αναφέρει μάλιστα το παράδειγμα της Βρετανίας, όπου ανακηρύχθηκε προστατευόμενο είδος ο ασβός, διευκολύνοντας την επάνοδο της ασθένειας.