εγγραφείτε: Άρθρα

leader

ΓΤ Καλαμπόκι «1507»

0 comments

 

Δώδεκα Ευρωπαίοι υπουργοί έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον Επίτροπο Υγείας Tonio Borg, καλώντας τον να αποσύρει η Κομισιόν την πρότασή της για την έγκριση της καλλιέργειας του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού 1507.
 
 
 
Η επιστολή εστάλη στην Κομισιόν από τους υπουργούς Αυστρίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Γαλλίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Λουξεμβούργου, Πολωνίας, Σλοβενίας και Μάλτας μετά τη συζήτηση για την καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού 1507 την Τρίτη (11 Φεβρουαρίου) στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.
 
Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι 1507 αναπτύσσεται από κοινού από την DuPont και την Dow Chemical. Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει εγκρίνει μόνο δύο καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων οργανισμών για εμπορική καλλιέργεια, ένα είδος αραβοσίτου και μια πατάτα, η οποία αργότερα παρεμποδίστηκε από ένα δικαστήριο.
 
Τα μεταλλαγμένα προϊόντα καλλιεργούνται ευρέως στην Αμερική και κάποια μέρη της Ασίας. Ωστόσο, στην Ευρώπη, η αντίθεση των καταναλωτών είναι ισχυρή και οι οικολόγοι επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που αναδεικνύουν τις επιπτώσεις της τοξίνης που απελευθερώνεται από το καλαμπόκι 1507 για τις πεταλούδες και τους σκόρους.
 
Την Τρίτη, 19 κράτη μέλη είπαν όχι στην πρόταση της Κομισιόν σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο, 5 κράτη μέλη (Αγγλία, Εσθονία, Ισπανία, Σουηδία, Φιλανδία) είπαν ναι ενώ 4 απείχαν (Βέλγιο, Γερμανία, Πορτογαλία, Τσεχία).
 
Σημειώνεται ότι στο Συμβούλιο η Ελλάδα τάχθηκε κατά, ωστόσο δεν συνυπέγραψε την συγκεκριμένη επιστολή.
 
Στην επιστολή οι υπουργοί γράφουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών, έχουν επανειλημμένα απορρίψει την πρόταση και ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα πρέπει να θυμάται την υπόσχεσή του 1999, όπου είπε ότι δεν πρόκειται να αντιτάσσεται στις κυρίαρχες πλειοψηφίες σε τέτοιες περιπτώσεις.
 
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να αγνοήσει τις νομικές, πολιτικές και επιστημονικές ανησυχίες που εκφράστηκαν από τόσα πολλά κράτη μέλη και το γενικό πολιτικό τοπίο. Είμαστε λοιπόν σίγουροι ότι, λαμβάνοντας υπόψη τον οριζόντιο αντίκτυπο του ζητήματος, η Επιτροπή θα αποσύρει την πρόταση», τονίζουν.
 
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, σε περίπτωση που τα κράτη μέλη δεν καταφέρουν να αποφασίσουν, τότε ανοίγει ο δρόμος για αυτόματη έγκριση από την Κομισιόν.
 
Χθες (12 Φεβρουαρίου) στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι απείλησαν με πρόταση μομφής κατά της Κομισιόν.