εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Δείκτης Τιμών του FAO

0 comments

 

 
Στις 203,4 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) τον Ιανουάριο μετά από 3 μήνες ανόδου, τιμή μειωμένη κατά 4,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. 
 
 
 
Η μείωση του δείκτη τιμών του FAO τον Ιανουάριο για πρώτη φορά μετά από 3 μήνες οφείλεται στην υποχώρηση των τιμών σε δημητριακά, ζάχαρη, φυτικά έλαια και κρέας, που όμως έδωσαν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ειδικότερα, οι δείκτες τιμών για τη ζάχαρη και τα φυτικά έλαια υποχώρησαν κατά 5,6% και 3,8% αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, οι αυξημένες σοδειές δημητριακών οδήγησαν σε χαμηλότερες τιμές τα σιτηρά και ο δείκτης τιμών τους έπεσε κατά 1,6% από τον Δεκέμβριο και 23% σε σχέση με τον Ιανουάριου του 2013. 

Ακόμα και οι τιμές των κρεάτων, που είχαν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, υποχώρησαν ελαφρώς το Γενάρη.

Μοναδική εξαίρεση ήταν ο δείκτης τιμών για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς αυξήθηκε κατά 1,3% τον Ιανουάριο στις 267,7 μονάδες, αντανακλώντας την ισχυρή ζήτηση για γάλα από την Κίνα, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μισέλ Γκρίφιν, ειδικός για την αγορά γάλακτος του FAO.

Η παραγωγή ρεκόρ και τα υψηλά αποθέματα σιτηρών είχαν σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα, γεγονός που ενισχύει το παγκόσμιο εμπόριο τη σεζόν 2013/14 σε 321,4 εκατ. τόνους, αύξηση-ρεκόρ 4% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, τονίζει ο FAO.

Οι χαμηλότερες τιμές τονώνουν τη ζήτηση και την παγκόσμια κατανάλωση σιτηρών το 2013/14 και ο FAO εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 92 εκατ. τόνους και θα φτάσει τους 2415 εκατ. τόνους. Τέλος, σημειώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης αποδίδεται στη ζήτηση καλαμποκιού για ζωοτροφή.