εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος

0 comments
 
Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αναγνώρισής της.
 
 
 
Με βασικό θέμα την πιστοποίηση του βαθμού αντιπροσωπευτικότητας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αίτησης και αναγνώρισής της από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως η πρώτη Διεπαγγελματική Οργάνωση στον τομέα του κρέατος στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση, στα γραφεία της στην Αθήνα, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου.
 
Ο πρόεδρός της κ. Ελευθέριος Γίτσας παρουσιάζοντας τον απολογισμό της μέχρι σήμερα δράσης του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου, ανέφερε πως με βάση τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, τα Μέλη που απαρτίζουν της ΕΔΟΚ και συγκεκριμένα οι Επαγγελματικές Οργανώσεις – Σύνδεσμοι των Κτηνοτρόφων, των Αντιπροσώπων Κρέατος, της Βιομηχανίας Επεξεργασίας Κρέατος και των Κρεοπωλών, αντιπροσωπεύουν σε εθνικό επίπεδο δραστηριότητα παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας σε ποσοστό πάνω από 75%, ήτοι συγκεντρώνουν περισσότερο από τα απαιτούμενα 2/3 που απαιτεί η αντιπροσωπευτικότητα για την τελική αναγνώριση.
 
Ωστόσο, επιθυμία όλων των συμμετεχόντων φορέων είναι να πλαισιώσουν την ΕΔΟΚ και άλλες αντίστοιχες Οργανώσεις και Σύνδεσμοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα Κρέατος, προκειμένου να ακούγεται η φωνή όλων και οι αποφάσεις να εκφράζουν το σύνολο.
 
Στη συνέχεια, συζητήθηκαν θέματα όπως η εφαρμογή ARTEMIS για την ηλεκτρονική υποβολή ισοζυγίων κρέατος, οι επαφές με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το ΥΠΑΑΤ και αποφασίστηκε η ανάληψη δράσεων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς του κρέατος κατά την περίοδο του  Πάσχα με την διακίνηση αμνοεριφίων.
 
Ο πρόεδρος κ. Γίτσας παρουσίασε σχέδιο χρηματοδότησης της ΕΔΟΚ για να καλυφθούν τα πρώτα έξοδα διοικητικής οργάνωσης από Φορέα, έως ότου γίνει εφικτό να θεσμοθετηθούν οι εισφορές των μελών. Επίσης κατατέθηκαν οι απόψεις από τα μέλη για τον τρόπο μόνιμης χρηματοδότησης της ΕΔΟΚ από πόρους των μελών που σχετίζονται με τη διακίνηση του κρέατος.
 
Οι εκπρόσωποι των Φορέων – Μελών της ΕΔΟΚ, ομόφωνα δήλωσαν την πρόθεσή τους για μια ειλικρινή και εποικοδομητική συνεργασία με γνώμονα την ανάπτυξη του κλάδου από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, την ενίσχυση των δομών ελέγχου και την τήρηση των κανόνων της υγιούς επιχειρηματικότητας.
 
Επίσης, παρουσιάσθηκε το προτεινόμενο σχέδιο οργανογράμματος της ΕΔΟΚ το οποίο περιλαμβάνει και επιμέρους μόνιμες Επιτροπές Παραγωγής, Έρευνας και Ανάπτυξης Προώθησης, Εμπορίας κλπ. Τα μέλη δέχτηκαν το οργανόγραμμα και αποφάσισαν την ολοκλήρωσή του βήμα – βήμα.
 
Τέλος, προσδιορίσθηκε για τις αρχές Μαΐου η Εκλογική  Γενική Συνέλευση η οποία και θα εκλέξει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΟΚ για την τριετία 2014 – 2017.