εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγορά Βοοειδών

0 comments
 
Αυξημένες τιμές προβλέπονται από τα διεθνή χρηματιστήρια για τα βοοειδή και τα μοσχάρια.
 
 
 
Συγκεκριμένα, αυξημένες εμφανίζονται οι τιμές των βοοειδών στο χρηματιστήριο του Σικάγο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ η ίδια τάση παρατηρείται και στο Χρηματιστήριο Ζωικών Εμπορευμάτων του Μιλάνο. Μάλιστα, η τάση αυτή αναµένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για µια διετία. Οι τιµές των βοοειδών βρίσκονται σε ανοδική τροχιά για περισσότερο από πέντε χρόνια και η παγκόσμια ζήτηση εξακολουθεί να αυξάνεται σταθερά.

Εκτιµάται, πως οι τρέχουσες υψηλές τιµές δύσκολα θα προκαλέσουν τώρα πίεση στη ζήτηση. 

Πιο συγκεκριµένα, διεθνείς αναλυτές προβλέπουν, ότι οι τιµές των βοοειδών θα είναι υψηλότερες το 2014 από το 2013 και ακόµα υψηλότερες το 2015. Για τα µοσχάρια βάρους 500-600 λιµπρών, εκτιµάται, ότι οι τιµές θα φτάσουν τα 178 µε 184 σεντς ανά λίµπρα το 2014, ενώ οι τιµές θα αυξηθούν στα επίπεδα των 189 σεντς µέχρι τις αρχές του 2015. 

Ανάλογες εκτιµήσεις πραγµατοποίησε όµως την περασµένη εβδοµάδα και η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, τονίζοντας ωστόσο ότι παρά τις τιµές ρεκόρ της αγοράς, τα περιθώρια κέρδους παραµένουν οριακά για τους κτηνοτρόφους. Τα οριακά ή σε ορισµένες περιπτώσεις αρνητικά περιθώρια κέρδους των κτηνοτροφικών µονάδων συνεχίζουν να κρατάνε σε χαµηλά επίπεδα το συνολικό αριθµό των ζώων στις εκµεταλλεύσεις, µε αποτέλεσµα η προσφορά να εξακολουθεί να υπολείπεται της ζήτησης και για τους επόµενους µήνες, αναφέρει σε έκθεση της προς τους επενδυτές. 

Αντίστοιχα, στη γερµανική αγορά οι τιµές των βοοειδών διαµορφώνονται στα 3,78 ευρώ για την κατηγορία R3, παραµένοντας σε υψηλά επίπεδα, αν και  χαµηλότερα κατά 30-40 λεπτά σε σχέση με τα διεθνή στάνταρ.