εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προϊόντα Νησιωτικής Γεωργίας

0 comments

 

Το θέμα της θέσπισης ενός σήματος για τα προϊόντα της νησιωτικής γεωργίας είναι στις προτεραιότητες του προγράμματος της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. για τον αγροτικό τομέα. 
 
 
 
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Α. Τσαυτάρης στη διάρκεια συνάντησής του με τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Ήδη για το θέμα έχει δοθεί στην δημοσιότητα, πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια έκθεση προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος για την δυνατότητα να θεσπιστεί το «προϊόν νησιωτικής καλλιέργειας» ως μια νέα προαιρετική ένδειξη ποιότητας, όπως απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων.
 
Με την εν λόγω έκθεση, επανεξετάζονται οι ιδιαιτερότητες της γεωργίας στα νησιά, και παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της δημιουργίας μιας νέας ετικέτας σε επίπεδο ΕΕ, ανοίγοντας τη συζήτηση για το αν αυτή είναι η σωστή λύση που βοηθήσει τους νησιώτες παραγωγούς να επικοινωνούν καλύτερα την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους.
 
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, φαίνεται εξωπραγματικό να θεσπιστούν κοινά ειδικά χαρακτηριστικά για όλα τα νησιωτικά προϊόντα, αλλά ένας νέος ποιοτικός όρος θα μπορούσε να βοηθήσει την προστασία των προϊόντων της νησιωτικής γεωργίας κατά της κατάχρησης.
 
Θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμος για ορισμένους μικρούς παραγωγούς, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά χωρίς επαρκή κλίμακα ώστε να χρησιμοποιούν και άλλα ποιοτικά συστήματα, αλλά θα μπορούσε επίσης να ζημιώσει παραγωγούς που έχουν ήδη εμπλακεί σε συστήματα ποιότητας.
 
Δεδομένου ότι η πλειονότητα των νησιωτικών προϊόντων πωλούνται σε τοπικό επίπεδο ή εντός συγκεκριμένων κρατών μελών, η ρύθμιση της εν λόγω επισήμανσης μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα σε επίπεδο κρατών μελών, καταλήγει η έκθεση, προσθέτοντας ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα των νησιών μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα από τα υπάρχοντα διαρθρωτικά μέσα.
 
Η έκθεση θα διαβιβασθεί πλέον για συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.