εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συνδεδεμένη Ενίσχυση στην Αιγοπροβατοτροφία

0 comments

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των γεωργικών αγορών έως το 2023,  ο ρυθμός μείωσης του πληθυσμού των αιγοπροβάτων της Ε.Ε. επιβραδύνθηκε.
 
 
 
Τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός των αιγοπροβάτων της Ε.Ε. συρρικνώθηκε σταθερά αντικατοπτρίζοντας τις συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με την κερδοφορία του τομέα και με την υποτιθέμενη επίδραση της αποσύνδεσης των άμεσων ενισχύσεων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ του 2003.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των γεωργικών αγορών έως το 2023 που έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνθηκε από το 2010 και μάλιστα το 2013 η ακαθάριστη εγχώρια παραγωγή αναμένεται αυξημένη, λόγω  της κερδοφορίας που έφερε η επί αρκετά έτη διατήρηση υψηλών τιμών. 

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν το 2013 γεγονός που οφείλεται στην αυξημένη διαθεσιμότητα από τη Νέα Ζηλανδία. Οι εξαγωγές κρέατος είναι πάντα οριακές (περίπου 30 000 τόνοι το 2013), αν και σε ανοδική πορεία, ενώ η ισχυρές εξαγωγές ζώντων ζώων πραγματοποιήθηκαν προς τη Λιβύη, την Ιορδανία και το Λίβανο (συνολικού ύψους 26 000 τόνων το 2013). Η παραγωγή αναμένεται να συνεχίσει την ιστορική της καθοδική τάση για την επόμενη δεκαετία, αν και με πολύ βραδύτερο ρυθμό.
 
Αυτή η σχετικά θετική πρόβλεψη, εξαρτάται από την πρόβλεψη πως τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα αιγοπρόβατα με τη νέα μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Πρόκειται για ένα πιθανό σενάριο, δεδομένου ότι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ. Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν οριακά προς το 2023, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα των ποσοστώσεων. Παρά τις προβλέψεις για αύξηση της παραγωγής στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία δεν αναμένεται να καλύψουν την ποσόστωσή τους λόγω των αυξανόμενων ευκαιριών στις εκτός ΕΕ – αγορές.
 
Η κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος αντιπροσωπεύει μόλις το 2,7% της συνολικής κατανάλωσης κρέατος στην Ε.Ε. Ενώ ως αποτέλεσμα της μικρής διάθεσης στην αγορά της Ε.Ε. η κατανάλωση θα παραμείνει πιθανότατα υπό πίεση και μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο (από 1,4 εκατ. τόνους που ήταν το 2005 αναμένεται να φτάσει στους 1 εκατ. τόνους το 2023).