εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Δάνεια Πτηνοτρόφων

0 comments

 

 
Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών δίνεται παράταση εξόφλησης στα δάνεια των πτηνοτρόφων.
 
 
 
Συγκεκριμένα, με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, υπάρχει η δυνατότητα να παραταθεί στα 11 έτη η εξόφληση των δανείων που έχουν λάβει οι πτηνοτρόφοι με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Αυτή η απόφαση ισχύει για πτηνοτρόφους και πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κύκλο εργασιών κάτω του 1 εκατ. Ευρώ. Ο δανειολήπτης πρέπει να καταβάλει προμήθεια ασφαλείας 2% επί του ανεξόφλητου κάθε φορά υπολοίπου του δανείου.

Οι ενδιαφερόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση προς τα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2014.
 
Προϋπόθεση για ένταξη στη ρύθμιση είναι η συναίνεση της πιστώτριας τράπεζας, όπως επίσης και η καταβολή ετησίως από το δανειολήπτη και μέχρι τη λήξη του δανείου προμήθειας ασφαλείας σε ποσοστό 2% επί του ανεξόφλητου κάθε φορά υπολοίπου του δανείου.


Αναλυτικά η απόφαση του κου Σταϊκούρα αναφέρει τα εξής:
 
Τροποποιούμε την αριθ. οικ.22213/0025/19.4.2006 (ΦΕΚ Β΄ 579) απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Παροχή της εγγύησης του Δημοσίου για κεφάλαια κίνησης που θα χορηγηθούν στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις−εκμεταλλεύσεις με κύκλο εργασιών κάτω του ποσού 1.000.000,00 ευρώ», όπως ισχύει, ως εξής:

Η πρώτη προϋπόθεση παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου αντικαθίσταται ως εξής:
 
Η διάρκεια εκάστου δανείου ορίζεται ενδεκαετής εξοφλούμενου σε πέντε ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις και με περίοδο χάριτος έξι ετών. Η τυχόν οφειλόμενη τοκοχρεολυτική δόση του έτους 2012 δύναται να καταβληθεί μέχρι και την 31.12.2013.

Οι τόκοι της περιόδου χάριτος που αφορούν στο χρονικό διάστημα μέχρι 31.12.2009 κεφαλαιοποιούνται την 31.12.2009, ενώ οι τόκοι που αφορούν στο χρονικό διάστημα από 1.1.2010 έως 31.12.2012 δεν κεφαλαιοποιούνται και η καταβολής τους βαρύνει αποκλειστικά τις επιχειρήσεις. Οι τόκοι που αφορούν στη δόση που αναστέλλεται και θα παραχθούν από την επομένη της ημέρας κατά την οποία ήταν καταβλητέα έως και την εξόφληση της βαρύνουν αποκλειστικά τους δανειολήπτες και δεν καλύπτονται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι επιχειρήσεις οι οποίες ενδιαφέρονται να υπαχθούν στις διατάξεις της παρούσας οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση προς τα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι και την 28.2.2014.

Προϋπόθεση για την επίτευξη της αναστολής καταβολής της οφειλόμενης δόσης αποτελεί η ρητή συναίνεση της πιστώτριας τράπεζας και η καταβολή ετησίως από έκαστο δανειολήπτη και μέχρι τη λήξη του δανείου προμήθειας ασφαλείας σε ποσοστό 2% επί του ανεξόφλητου κάθε φορά υπολοίπου του δανείου.

Η πρώτη καταβολή προμήθειας ασφαλείας από τους δανειολήπτες θα γίνει με την υπογραφή της σύμβασης υπαγωγής στις διατάξεις της παρούσας.