εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Eξαγωγές Tυριών στην ΕΕ

0 comments

 

 
Αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών τυριού κατά 26% αναµένεται από το 2014 µέχρι και το 2023, σύµφωνα µε τις µεσοπρόθεσµες προβλέψεις της Κοµισιόν. 
 
 
 
Οι εξαγωγές τυριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξηθεί κατά 250.000 τόνους (+41%) την περίοδο 2005-2012, φτάνοντας τους 800.000 τόνους. Η Ρωσία αυτή τη στιγµή αποτελεί τον κυριότερο προορισµό των ευρωπαϊκών τυριών, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Αλγερία και η Ινδονησία. 

Η µέση τιµή του τυριού τύπου τσένταρ διαµορφώθηκε στα 3,5 ευρώ το κιλό κατά τη διάρκεια του 2013, ενώ σύµφωνα µε τη µελέτη της Κοµισιόν είναι πιθανό να ενισχυθεί µέχρι και 9% την επόµενη δεκαετία. Όσον αφορά τη διεθνή τιµή των τυροκοµικών προϊόντων, εκτιµάται ότι θα κυµανθεί περί τα 4,3 δολάρια ο τόνος, επίπεδα σηµαντικά υψηλότερα από τα σηµερινά των 3,7 δολαρίων ο τόνος. 

Σύµφωνα µε τη µελέτη της Κοµισιόν, η αύξηση στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος που αναµένεται να σηµειωθεί µετά το 2015, όταν και θα καταργηθούν οι ποσοστώσεις, εκτιµάται πως θα διοχετευθεί στην παραγωγή τυροκοµικών προϊόντων. Έτσι η συνολική παραγωγή τυριού στην Ευρώπη αναµένεται να φτάσει τους 10,7 εκατ. τόνους µέχρι το 2023, σηµαντικά υψηλότερη από τους 9,6 εκατ. τόνους που παράχθηκαν το 2013.