εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ενοικίαση Αγροτικής Γης

0 comments

 

 
Όσοι νοικιάζουν ακίνητα και αγροτική γη, θα πρέπει να υποβάλλουν τα μισθωτήρια συμβόλαια ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
 
 
 
Σύμφωνα με όσα κάνει γνωστά η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), στην ηλεκτρονική πύλη της (http://www.gsis.gr) θα πρέπει να απευθύνονται πλέον όσοι νοικιάζουν ακίνητα και αγροτικής γη, προκειμένου να υποβάλλουν τα μισθωτήρια συμβόλαια.
 
Η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή άνοιξε στις 7/1 και μέσω αυτής, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν, να δουν ή να αποδεχθούν δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης για την ακίνητη περιουσία. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των στοιχείων του μισθωτηρίου, ο φορολογούμενος τυπώνει την απόδειξη υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας.
 
Με την ευκαιρία της ενεργοποίησης της νέας υπηρεσίας το υπουργείο Οικονομικών ανάρτησε σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων για κάθε απορία σχετικά με τα μισθωτήρια συμβόλαια.
 
• Πότε υπάρχει υποχρέωση υποβολής;
 
Οι εκμισθωτές – υπεκμισθωτές ακίνητης περιουσίας και όσοι προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου (δωρεάν παραχώρηση ή με αντάλλαγμα σε είδος) υποχρεούνται να δηλώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων ή της παραχώρησης της χρήσης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι παραχωρούν δωρεάν κατοικία μέχρι 200 τ.μ. προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες.
 
• Για ποιες μισθώσεις υπάρχει υποχρέωση υποβολής;
 
α) για αστικές μισθώσεις (κατοικίας)
β) για επαγγελματικές/εμπορικές
γ) για τουριστικές βραχυπρόθεσμες (διάρκεια μικρότερη του έτους)
δ) για αγροτικές/γεωργικές
ε) για παραχώρηση χρήσης (δωρεάν ή σε είδος)
 
• Σε ποιες περιπτώσεις υποβάλλεται δήλωση μίσθωσης;
 
Υπάρχει υποχρέωση υποβολής για:
α) Αρχικές μισθώσεις ή υπεκμισθώσεις ή παραχωρήσεις χρήσεων γης ή ακινήτου.
β) Τροποποιήσεις μισθώσεων ή υπεκμισθώσεων ή παραχωρήσεων χρήσεων γης ή ακινήτου.
 
• Ποιος έχει υποχρέωση υποβολής;
 
Ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής ή ο παρέχων τη χρήση του ακινήτου ή της γης και σε περίπτωση περισσοτέρων, κάθε ένας έχει αυτοτελή υποχρέωση.