εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τιμές Βοοειδών

0 comments

 

 
Οι τιµές των βοοειδών αναμένεται να κινηθούν ανοδικά στη διάρκεια του 2014, με δεδομένη την ανοδική πορεία που ακολουθούν στο χρηµατιστήριο του Σικάγο τα τελευταία χρόνια. 
 
 
 
Ήδη από τις πρώτες ηµέρες της νέας χρονιάς, οι πολικές θερµοκρασίες στις ΗΠΑ, προκάλεσαν αυξηµένες ανησυχίες για το βάρος των ζώων και το αυξηµένο κόστος διατροφής τους, µε αποτέλεσµα οι τιµές να φτάσουν στα 137,1 σεντς ανά λίµπρα, τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν σηµειωθεί από το 1964, όταν και άρχισε η χρηµατιστηριακή διαπραγµάτευση των βοοειδών στο Σικάγο. 

Σύμφωνα με πρόσφατη µελέτη της επενδυτικής τράπεζας Rabobank για το πρώτο εξάµηνο του 2014, αναµένεται συνέχιση της ανοδικής πορείας των τιµών των βοοειδών στην παγκόσµια αγορά. Μέχρι την άνοιξη οι τιµές αναµένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, φτάνοντας στα επίπεδα των 135-140 σεντς ανά λίµπρα. 

Την περασµένη διετία πολλοί βοοτρόφοι προχώρησαν στη µείωση του αριθµού των ζώων στις εκµεταλλεύσεις τους, προκειµένου να προστατευθούν από το αυξηµένο κόστος των ζωοτροφών µε αποτέλεσµα να µειωθεί η προσφορά στη διεθνή αγορά. Τώρα όµως που το κόστος εκτροφής υποχωρεί, προτεραιότητα τους αποτελεί η αύξηση του ζωικού τους κεφαλαίου. 
 
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η παγκόσµια παραγωγή αναµένεται να αυξηθεί οριακά το 2014, ενώ στις ΗΠΑ αναµένεται να µειωθεί ελαφρά. Πιο συγκεκριµένα, για το πρώτο τρίµηνο του 2014 η αµερικανική παραγωγή εκτιµάται ότι θα µειωθεί κατά 7,9% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο διάστηµα για το 2013, σύµφωνα µε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ενώ συνολικά για το 2014 η παραγωγή αναµένεται να υποχωρήσει στα χαµηλότερα επίπεδα από το 1993. 

Εξάλλου, τα χαµηλά αποθέµατα και η χαµηλή παγκόσµια παραγωγή αναµένεται να στηρίξουν και το 2014 τις τιµές των βοοειδών. Ιδιαίτερα µέχρι και το καλοκαίρι, όπου αυξάνεται εποχιακά η ζήτηση στο βόρειο ηµισφαίριο λόγω ανόδου των θερµοκρασιών, αναµένεται έντονη απορρόφηση για µοσχαρίσιο κρέας.