εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πρόγραμμα για τις Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες

0 comments

 

Καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) στα μικρά μηρυκαστικά.
 
 
 
Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία υπογράφει ο κ. Χαρακόπουλος, η επιτήρηση των προβάτων και αιγών που σφάζονται για ανθρώπινη κατανάλωση περιλαμβάνει τη συλλογή δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από ζώα ηλικίας άνω των 18 μηνών. 
Ο συνολικός αριθμός δειγμάτων από ολόκληρη την επικράτεια καθορίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Παράρτημα ΙΙΙ Κεφάλαιο Α παράγραφος ΙΙ σημείο 2 του Κανονισμού (ΕΚ) 999/2001. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η συλλογή όλων των αναγραφόμενων δειγμάτων, τόσο στα πρόβατα όσο και στις αίγες μπορεί να αντικατασταθεί, κατ’ ανώτατο όριο, το 50% αυτών με νεκρά πρόβατα και αίγες αντίστοιχα. Θα υποβάλλονται δηλαδή, σε ταχεία δοκιμή νεκρά πρόβατα και νεκρές αίγες ηλικίας άνω των δέκα οκτώ (18) μηνών κατ’ αναλογία ένα προς ένα και επιπροσθέτως του αριθμού των δειγμάτων που καθορίζονται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου. 
 
Ορισμένες περιοχές της χώρας κατάλογος των οποίων περιλαμβάνεται στο Εγχειρίδιο Οδηγιών Εφαρμογής του Προγράμματος ΜΣΕ στα μικρά μηρυκαστικά, εξαιρούνται από την υποχρεωτική δειγματοληψία για ΜΣΕ πρόβατα και αίγες για ανθρώπινη κατανάλωση λόγω της γεωγραφικής τους θέσης ή / και της σύνθεσης του ζωικού τους κεφαλαίου.