εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πρόγραμμα Καταρροϊκού Πυρετού

0 comments
 
Από την 1η Ιανουαρίου 2014 ξεκινά η εφαρμογή του νέου προγράμματος επιδημιολογικής επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού στη χώρα μας, για το έτος 2014. 
 
 
 
Τη σχετική απόφαση υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος. Πιο αναλυτικά, όπως ορίζεται στην απόφαση ισχύουν τα εξής: 

Άρθρο 1 – Διάρκεια − Στόχος
Με την παρούσα απόφαση εγκρίνεται η εφαρμογή, από 1ης Ιανουαρίου 2014 Προγράμματος επιδημιολογικής επιτήρησης του Καταρροϊκού πυρετού (ΚΠ) στην Ελλάδα για το έτος 2014.
 
Καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος επιδημιολογικής επιτήρησης του Καταρροϊκού πυρετού (ΚΠ) σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2000/75/ΕΚ και του Κανονισμού (ΕΚ) αρ. 1266/2007 και έχει διάρκεια ένα (1) έτος.

Στόχοι του προγράμματος είναι:
(α) Η συστηματική έρευνα και διαφορική διάγνωση με εφαρμογή κατάλληλων εργαστηριακών τεχνικών του Καταρροϊκού Πυρετού στα βοοειδή μέσω της παθητικής και ενεργητικής επιτήρησης.
(β) Επί ορομετατροπής βοοειδούς – μάρτυρα, η άμεση διενέργεια περαιτέρω έρευνας (κλινική και εργαστηριακή) για τον αποκλεισμό ή μη της κυκλοφορίας του ιού του ΚΠ.
(γ) Η έρευνα μέσω της εντομολογικής επιτήρησης του είδους και της διασποράς των ξενιστών Culicoides στη χώρα.

Άρθρο 6 – Μέτρα επί υποψίας ΚΠ
1. Σε περίπτωση υποψίας, με απόφαση του Προϊσταμένου του Τμήματος Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, όλα τα ζώα της εκμετάλλευσης υπόκεινται σε περιορισμό των μετακινήσεων μέχρι να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της κλινικής και επιδημιολογικής και εργαστηριακής έρευνας που διεξάγονται από την αρμόδια αρχή. Συλλέγονται δείγματα αίματος και άλλων ιστών από όλα τα ύποπτα ζώα της εκμετάλλευσης και αποστέλλονται στο αρμόδιο εργαστήριο. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, μπορεί να επιβληθεί άμεση θανάτωση των κλινικά ύποπτων ζώων εάν υπάρχουν στην εκτροφή, για τη συλλογή παθολογικού υλικού και τη διεξαγωγή περαιτέρω εργαστηριακής έρευνας. Η εκτροφή εξακολουθεί να υπόκειται σε επίσημη επιτήρηση μέχρι γνωστοποιήσεως του εργαστηριακού αποτελέσματος. Εάν υπάρχουν ενδείξεις από την διενέργεια της επιδημιολογικής έρευνας ότι η εκμετάλλευση που βρισκόταν το ζώο όταν ενέκυψαν οι υπόνοιες ΚΠ, δεν είναι κατά πάσα πιθανότητα, η εκμετάλλευση στην οποία το ζώο ενδέχεται να μολύνθηκε, πρέπει να τεθούν σε επίσημη επιτήρηση και οι δύο εκμεταλλεύσεις στις οποίες βρισκόταν το ζώο. Σε περίπτωση συστεγαζόμενης εκτροφής βοοειδών με άλλη εκτροφή προβάτων είναι υποχρεωτική η διενέργεια αιμοληψίας στα πρόβατα της εκτροφής (συλλογή δειγμάτων τουλάχιστον από 20 ζώα) εντός 24 ωρών από της γνωστοποιήσεως του οροθετικού μάρτυρα.
2. Με ευθύνη της αρμόδιας τοπικής Κτηνιατρικής Αρχής εξασφαλίζεται ότι οι ακόλουθες ενέργειες λαμβάνουν χώρα σε κάθε περίπτωση που τίθεται υποψία ΚΠ σε εκτροφή:
(α) Ενημέρωση των κτηνοτρόφων σχετικά με τη συμπτωματολογία, την παθογένεια και την επιδημιολογία του ΚΠ.
(β) Επεξήγηση των ισχυόντων νομικών, διοικητικών και οικονομικών μέτρων.
(γ) Έγγραφη ενημέρωση του ιδιοκτήτη της εκτροφής για τις υποχρεώσεις του που αφορούν την τήρηση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις ζώων της εκτροφής (δηλαδή απαγόρευση εισόδου και εξόδου ζώων από την ύποπτη εκτροφή) που εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι γνωστοποιήσεως του αποτελέσματος της δοκιμής απομόνωσης του ιού.
(δ) Τίθεται άμεσα σε ενέργεια το Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την Αντιμετώπιση του Καταρροϊκού Πυρετού.
3. Για την τεκμηρίωση της εφαρμογής των μέτρων επί υποψίας ΚΠ καθώς και της άρσης αυτών συμπληρώνονται και αποστέλλονται τα ανάλογα κατά περίπτωση διοικητικά έγγραφα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την Καταπολέμηση του Καταρροϊκού Πυρετού.

Άρθρο 7 – Μέτρα επί επιβεβαίωσης ΚΠ
1. Με απόφαση του Προϊσταμένου του Τμήματος Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, στην εκτροφή όπου ανιχνεύθηκε κρούσμα ΚΠ (συμπεριλαμβανομένου οροθετικού μάρτυρα), σύμφωνα με το άρθρο 2 του παρόντος, επιβάλλονται τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα που περιγράφονται στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την Καταπολέμηση του Καταρροϊκού Πυρετού.
2. Με ευθύνη της αρμόδιας τοπικής Κτηνιατρικής Αρχής εξασφαλίζεται ότι οι ακόλουθες ενέργειες λαμβάνουν χώρα σε κάθε περίπτωση που ανιχνεύεται εστία ΚΠ:
(α) Έγγραφη ενημέρωση του ιδιοκτήτη της εκτροφής σχετικά με τη συμπτωματολογία, την παθογένεια και την επιδημιολογία του ΚΠ και ενημέρωση για τις υποχρεώσεις του που αφορούν τα περιοριστικά μέτρα και την κλινική επιτήρηση.
(β) Ατομική σήμανση και καταγραφή όλων των ευπαθών ζώων της εκτροφής.
(γ) Αυξημένη κλινική επιτήρηση στην εκτροφή για τον εντοπισμό ζώων με ύποπτα κλινικά συμπτώματα η οποία έχει διάρκεια πενήντα (50) ημέρες από της κοινοποιήσεως του θετικού αποτελέσματος και λήγει μόνο εφόσον δεν παρατηρηθεί κρούσμα σε ολόκληρο το νομό κατά το διάστημα αυτό ή δεν απομονωθεί εργαστηριακά ο ιός.
(δ) Διενέργεια επιδημιολογικής έρευνας σύμφωνα με το υπόδειγμα που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την Καταπολέμηση του Καταρροϊκού Πυρετού.

Σε συνεργασία με τη μετεωρολογική υπηρεσία του (πρώην) νομού, ερευνώνται οι κατευθύνσεις των ανέμων που καταγράφηκαν κατά τις 40−20 προηγούμενες ημέρες από τη δειγματοληψία του κρούσματος (συμπεριλαμβανομένου οροθετικού μάρτυρα), προκειμένου να εντοπιστεί – κατά το δυνατόν – πιθανή πηγή προέλευσης εντόμων φορέων και να εφαρμοστούν μέτρα καταπολέμησης των ενηλίκων εντόμων και τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας συμπεριλαμβάνονται στην επιδημιολογική έρευνα που διεξάγουν οι αρμόδιες αρχές.
3. Με απόφαση του Προϊσταμένου της αρμόδιας τοπικής κτηνιατρικής Αρχής στην εκτροφή όπου επιβεβαιώθηκε θετικό κρούσμα ΚΠ επιβάλλονται τα μέτρα υγειονομικά μέτρα περιορισμού της εκτροφής σύμφωνα με τις διατάξεις του Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την Καταπολέμηση του Καταρροϊκού Πυρετού.
4. Για την τεκμηρίωση της εφαρμογής των μέτρων σε περίπτωση επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος ΚΠ καθώς και της άρσης αυτών, συμπληρώνονται και αποστέλλονται τα ανάλογα κατά περίπτωση διοικητικά έγγραφα που περιλαμβάνονται στο Εγχειρίδιο Οδηγιών εφαρμογής του προγράμματος ΚΠ.