εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παγκόσμια Παραγωγή Δημητριακών

0 comments

 

 
Οι εκτιμήσεις του FAO αναφέρονται σε αύξηση κατά 8,4% στην παγκόσμια παραγωγή δημητριακών.
 
 
 
Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου σε έκθεση με τίτλο: Προοπτικές Καλλιεργειών και Επισιτιστική Κατάσταση, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών πρόκειται να σημειώσει άνοδο, φθάνοντας τους 2.500 εκατ. τόνους. Η παραγωγή αυτή παρουσιάζει αύξηση σε ποσοστό 8,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 6% σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του 2011.
 
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση, η συνολική αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών για το 2013 περιλαμβάνει μια αύξηση 7,8% στην παραγωγή σιταριού, 12% για τα δευτερεύοντα σιτηρά και 1% για το ρύζι. Επίσης, οι πρώτες εκτιμήσεις για την καλλιέργεια σιταριού, που έχει ήδη σπαρθεί στο βόρειο ημισφαίριο και θα συγκομισθεί το 2014, είναι θετικές.
 
Παράλληλα, η έκθεση υπογραμμίζει ότι τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών πρόκειται να αυξηθούν στους 572 εκατ. τόνους έως το τέλος του 2014. Ουσιαστικά μιλάμε για μία αύξηση της τάξεως του 13,4%, (περίπου 68 εκατ. τόνους σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι ανεβασμένη κατά σχεδόν 9 εκατ. τόνους σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε κάνει ο FAO το Νοέμβριο του 2013.
 
Η απότομη αύξηση στα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών θα έχει σαν αποτέλεσμα ο παγκόσμιος δείκτης αποθεμάτων προς κατανάλωση να φτάσει στο 23,5%, πολύ πιο πάνω από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 18,4% που σημειώθηκε το 2007/08», σημειώνει ο FAO.
 
Καθώς η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αναμένεται να αυξηθεί, ο FAO προειδοποιεί ότι η επισιτιστική ασφάλεια σε πολλές περιοχές της Αφρικής και όχι μόνο πρόκειται να επιδεινωθεί.