εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Ευλογιά των Αιγοπροβάτων

0 comments

 

 
 
Η επιζωοτία της ευλογιάς, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και παρά τα αυστηρά μέτρα επιτήρησης, έχει αποδεκατίσει δυναμικές εκτροφές, οδηγώντας τους κτηνοτρόφους της Θράκης σε απόγνωση.
 
 
 
 
Τα πρώτα κρούσματα ευλογιάς διαπιστώθηκαν στις 14 Αυγούστου στο Πύθιο του Έβρου, ενώ αργότερα η προσβολή των αιγοπροβάτων επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές του Ν. Έβρου καθώς και στο Ν. Ξάνθης. Ο αριθμός των προβάτων που έχουν θανατωθεί συνολικά στη Θράκη εξ αιτίας της προσβολής τους από την ευλογιά ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 7.842. 

Ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Αχιλλέας Σαχπατζίδης δήλωσε ότι υπάρχει η εκτίμηση, πως η είσοδος της νόσου στη χώρα έγινε αρχικά από την Τουρκία, μέσω της παράνομης μετακίνησης ζώων ή ανθρώπων ή ακόμα και με τις μετακινήσεις της άγριας πανίδας. Επισημαίνει δε, πως μετά από τρεις μήνες που εξελίσσεται η ευλογιά, εμφανίζεται κόπωση των ελάχιστων κτηνιάτρων που λόγω των οικονομικών περικοπών έχουν και σημαντικούς περιορισμούς σε χιλιόμετρα και καύσιμα στις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, με συνέπεια το έργο της εκρίζωσης της νόσου να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο.

Εκτιμώντας την κατάσταση που διαμορφώνεται, η κτηνιατρική υπηρεσία της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ζητεί την ενίσχυση των κτηνοτρόφων της Θράκης που θα κρατήσουν τα κοπάδια τους στις σταβλικές εγκαταστάσεις, με αύξηση του καταβαλλόμενου τιμήματος σε 0,70 λεπτά ανά ζώο ανά ημέρα περιορισμού, καθώς θα αρχίσουν άμεσα όλοι οι τοκετοί και τα ζώα δεν θα βρίσκονται πλέον σε ξηρά περίοδο, αλλά σε πλήρη παραγωγική διαδικασία. Ταυτόχρονα ζητούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την ενίσχυση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με εποχικό προσωπικό ακόμα και στρατιωτικούς κτηνιάτρους, όπως συνέβη με την Γρίπη των πτηνών το 2005.

Από το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατριακής γνωστοποιείται, ότι με αφορμή τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό εστιών ευλογιάς σε εκτροφές αιγοπροβάτων (Έβρος, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Λέσβος) και με σκοπό την προστασία των εκτροφών αιγοπροβάτων θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι:
Η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι σοβαρότατη νόσος που μεταδίδεται πολύ εύκολα και έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.
 
Συμπτώματα: 
 
ΥΨΗΛΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ  
ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ   κοκκινίλες, σπυράκια, οζίδια, έλκη και εφελκίδες
 στο πρόσωπο, γύρω από το στόμα & στα άτριχα σημεία του σώματος (κάτω επιφάνεια του θώρακα & της κοιλιάς, μασχάλες και κάτω επιφάνεια της ουράς).
 
Για την προστασία των κοπαδιών 
• ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ η είσοδος στην εκτροφή σε άτομα που δεν εργάζονται σε αυτή
• Ύπαρξη ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ στις εισόδους της εκμετάλλευσης με εγκεκριμένο απολυμαντικό για την απολύμανση του οχήματος μεταφοράς ζώων, των ρούχων & παπουτσιών όσων εισέρχονται στην εκμετάλλευση 
• Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων των ζώων
•    Αποφυγή επαφής κοπαδιών μεταξύ τους. ΜΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΕΤΕ ΖΩΑ & ΚΥΡΙΩΣ ΑΡΣΕΝΙΚΑ. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μετάδοση του ιού της Ευλογιάς είναι ΑΜΕΣΗ
• Αποφυγή εισόδου οχημάτων στην εκμετάλλευση (ειδικά σε όσα μεταφέρουν ζώα) ή ζωοτροφές 
• Απαιτείστε από το όχημα-βυτίο παραλαβής γάλακτος να απολυμαίνεται υποχρεωτικά πριν την είσοδό του στην εκτροφή, με ψεκαστήρα, τον οποίο υποχρεωτικά μεταφέρει μαζί του στα δρομολόγια που εκτελεί

ΚΥΡΙΩΣ:
• Παρακολουθείτε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ τα ζώα σας για εμφάνιση κάποιων από τα συμπτώματα που προαναφέρονται. Στην περίπτωση που παρατηρήσετε οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα, επικοινωνήστε με τον Κτηνίατρο της περιοχής σας.

Η συνεργασία σας για την προστασία του ζωικού πληθυσμού της περιοχή και της χώρας είναι ζωτικής σημασίας.
 
Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Νεκτάριου Γιαδίνη γίνεται σαφές, ότι  η ευλογιά των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
 
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι τα κρούσματα ευλογιάς στα αιγοπρόβατα, που έχουν παρατηρηθεί αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, είναι ένα ζήτημα που δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις ούτε για τον άνθρωπο αλλά ούτε και για τα κοπάδια.
Ο κ. Γιαδίνης ξεκαθάρισε πως η ευλογιά δεν είναι ζωοανθρωπονόσος και πως δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, καθησυχάζοντας τους φόβους των καταναλωτών και παραγωγών. 

Διευκρίνισε πως σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ζώα δεν θανατώνονται γιατί θα ψοφήσουν ούτως ή άλλως, αλλά για να μην μεταδοθεί η ασθένεια και σε άλλα. 
Ο ιός μπορεί να κάνει τον κύκλο του σε ένα κοπάδι και ίσως ψοφήσουν λίγα πρόβατα, όμως τα περισσότερα σε έναν με ενάμιση μήνα θα γίνουν καλά, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαδίνης.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στον άνθρωπο, δεν πρόκειται για νόσο που “κολλάει” και επιπλέον, κανένα ζώο με ευλογιά δεν πάει στα σφαγεία, αφού οι κτηνίατροι μπορούν εύκολα να διαπιστώσουν αν νοσεί. Δεν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία από κατανάλωση κρέατος από ζώο που είχε ευλογιά, ωστόσο έχει σχέση μόνο με την ποιότητα.