εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Hλεία: Η Κατάσταση της Κτηνοτροφίας

0 comments

 

 
Μείωση του αριθμού των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καταγράφεται στο Ν. Ηλείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ.
 
 
 
Πάνω από 50% μειώθηκαν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στον νομό μας εξ αιτίας της αδιαφορίας της πολιτείας, τα τελευταία 20 χρόνια να θεσμοθετήσει σοβαρούς και υλοποιήσιμους κανόνες που θα έφερναν στην τοπική οικονομία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
 
Στο έλεος της τύχης έχει αφήσει το κράτος την κτηνοτροφία και φυσικά τους κτηνοτρόφους, έναν από τους πλέον παραγωγικούς κλάδους της χώρας και ιδιαίτερα σ’ αυτή την οριακή για την επιβίωση της χώρας περίοδο. Ως επέκταση της εγκατάλειψης των κτηνοτρόφων από την πολιτεία, είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές που πληρώνουν για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης παραπάνω από ότι οι κάτοικοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ταυτόχρονα η συναλλαγματική αφαίμαξη της χώρας από τις εισαγωγές αμφίβολης ποιότητας αντίστοιχων προϊόντων.
 
Την ίδια ώρα απούσα είναι και η τοπική αυτοδιοίκηση που –εγκλωβισμένη κι αυτή στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο- δεν κάνει καμία ενέργεια ή παρέμβαση επί της ουσίας.
 
Για να δώσουμε μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ηλεία, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές εκατοντάδες αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις (τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά) και 3.800 αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις κυρίως στα ορεινά. Από αυτές μόνο οι 300 διαθέτουν άδεια λειτουργίας ενώ το 30% των ποιμνιοστασίων και το  35% των βουστασίων είναι σε περιοχές natura ή σε όρια οικισμών και δεν μπορούν με βάση τους νόμους να νομιμοποιηθούν.
 
Πέραν του ανωτέρω προβλήματος, υπάρχει θέμα με τις εκτάσεις βοσκοτόπων (π.χ. στο κάθε πρόβατο αντιστοιχεί συγκεκριμένη έκταση για βοσκή) και με τις αλλαγές που επέρχονται από του χρόνου μπορούν να χαθούν οι επιδοτήσεις για τους κτηνοτρόφους.

Υπάρχει θέμα απλουστεύσεων στα νομοσχέδια τα οποία δεν λύνουν πραγματικά προβλήματα. Είναι απαράδεκτο να ψηφίζεται νόμος στον Μάρτιο στη Bουλή και τον Ιούνιο να στέλνονται από το Υπουργείο 80 (!) σελίδες διευκρινιστικές εγκύκλιοι.
Υπάρχει θέμα συνέχισης του από δεκαετίας καταργηθέντος προγράμματος αγροτικού εξηλεκτρισμού.

Η ουσία είναι, ότι οι κατά καιρούς διατελέσαντες Υπουργοί Γεωργίας διακατέχονται από μια ταμειακή αντίληψη (πότε θα δώσουν τις επιδοτήσεις) και δεν έχουν ασχοληθεί με τα πρακτικά ζητήματα που θα αναπτύξουν την κτηνοτροφία η οποία μπορεί και θα έπρεπε να είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης.