εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Απόφαση για τις Ποικιλίες των Ψυχανθών

0 comments
 
Δημοσιεύτηκε η απόφαση με τίτλο: «Καθορισμός προωθούμενων ειδών, ποικιλιών οσπριοειδών και κτηνοτροφικών φυτών της οικογένειας των ψυχανθών».
 
 
 
Δημοσιεύουμε τα κυριότερα σημεία της απόφασης με αριθμό Υ.Α αριθμ. 1457/124624/14-10-13(ΦΕΚ 2744/β/29-10-13).
 
ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός των παρακάτω προωθούμενων ειδών των ποικιλιών των οσπριοειδών και των κτηνοτροφικών φυτών της οικογένειας των ψυχανθών προκειμένου:

• Να καλυφτούν οι ανάγκες της χώρας σε όσπρια που σήμερα καλύπτονται στο μεγαλύτερο μέρος από εισαγωγές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ των άλλων και με την καλλιέργεια με ελληνικές βελτιωμένες ποικιλίες (αξιοποίηση εγχώριου γενετικού υλικού με τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες οσπριοειδών) με ευρεία 
ζώνη προσαρμοστικότητας εδαφικών και κλιματολογικών συνθηκών.

• Να αξιοποιηθούν ξερικά χωράφια λιγότερο γόνιμα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές μέσω της άριστης προσαρμογής τους εντός συστημάτων αμειψισποράς με σιτηρά και άλλες καλλιέργειες.

• Να χρησιμοποιηθούν στα προγράμματα μείωσης της αζωτούχου λίπανσης και γενικότερα στα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα. 

• Nα συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του εδάφους με άζωτο που μπορεί να αξιοποιηθεί από την επόμενη καλλιέργεια, στην ισόρροπη αποθήκευση θρεπτικών συστατικών, στη μείωση της οξίνισης του εδάφους, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε ασθένειες, στη βελτίωση της δομής του εδάφους, στην μείωση της χρήσης ζιζανιοκτόνων, στην μεγαλύτερη βιοποικιλότητα κ.λπ.

• Να συμβάλλουν στην άνοδο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας με προφανές οικονομικό όφελος για την χώρα μας στην συγκεκριμένη οικονομική κατάσταση (μείωση εισαγωγών – αύξηση εξαγωγών). 

• Να συμβάλλουν στη διατήρηση της υψηλής διατροφικής ποιότητας καθώς τα οσπριοειδή αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής διατροφής που προωθείται.

• Να επιτευχθεί αύξηση της παραγωγής ζωοτροφών ώστε η χώρα να καταστεί αυτόνομη και αυτάρκης, αντικαθιστώντας τις εισαγωγές σόγιας με μη γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες άλλων ειδών κτηνοτροφικών ψυχανθών (κουκί, ρεβίθι, μπιζέλι, σόγια).

• Να αντικατασταθούν μη βιώσιμες και μη ανταγωνιστικές καλλιέργειες και να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών καλλιεργειών των οποίων τα προϊόντα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά και ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα (προϊόντα: Ονομασίας Προέλευσης, Βιολογικής Γεωργίας, ελεύθερα γενετικά τροποποιημένων πρώτων υλών κ.λπ.) στην εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά ζωικών προϊόντων.

• Να δοθεί η δυνατότητα της παραγωγής πιστοποιημένου σπόρου από Ελληνικές εταιρείες και Ερευνητικά Ιδρύματα.

• Να εκμεταλλευτούμε την χειμερινή περίοδο των βροχοπτώσεων για τα είδη που ενδείκνυται η φθινοπωρινή−χειμερινή σπορά.

• Να εκμεταλλευτούν προγράμματα προώθησης στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ. 

Γενικές προϋποθέσεις των προωθούμενων ειδών και ποικιλιών οσπριοειδών:

α) Οι προωθούμενες ποικιλίες να είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών της Χώρας μας ή/και στον Κοινοτικό Κατάλογο των κρατών μελών της ΕΕ.

β) Τα προωθούμενα είδη και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες αυτών θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από άριστη προσαρμοστικότητα στις περιοχές καλλιέργειας.

γ) Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες δεν θα πρέπει να είναι γενετικά τροποποιημένες.

δ) Συνιστάται η χρησιμοποίηση κατά τη σπορά πιστοποιημένου σπόρου ο οποίος πρέπει να εξασφαλίζει ποικιλιακή (γενετική) καθαρότητα και να αντιπροσωπεύει τα μορφολογικά αγρονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της αναγραφόμενης ποικιλίας. 

Είναι σημαντική η αποφυγή της καλλιέργειας μη πιστοποιημένου γενετικού υλικού. Ιδιαίτερα στα μεγαλόσπερμα ρεβίθια και τα κοινά φασόλια παρατηρείται η καλλιέργεια και εμπορία ξένων ποικιλιών που εισάγονται ως όσπρια για κατανάλωση. Η άγνοια της φυτουγειονομικής κατάστασης τέτοιων σπόρων και η μεγάλη ευαισθησία τους σε διάφορες ασθένειες δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη της καλλιέργειας των ψυχανθών στη χώρα.

ε) Στις περιοχές όπου παράγονται όσπρια Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε, προωθούνται οι ποικιλίες εκείνες που είναι καταγραμμένες στην αντίστοιχη απόφαση αναγνώρισης των προϊόντων Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε.

1. Όσπρια κατάλληλα για ξηρικά χωράφια
Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται η φακή, το ρεβίθι, το λαθούρι − φάβα και το κουκί.

2 Όσπρια κατάλληλα για αρδευόμενα χωράφια
Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται τα διάφορα είδη φασολιών (κοινό φασόλι, γίγαντες, ελέφαντες, μαυρομάτικα).

Β. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΦΥΤΑ

Γενικές προϋποθέσεις των προωθούμενων ειδών και ποικιλιών κτηνοτροφικών φυτών:

α) Οι προωθούμενες ποικιλίες να είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών της Χώρας μας ή/και στον Κοινoτικό Κατάλογο των κρατών μελών της ΕΕ. 
β) Τα προωθούμενα είδη και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες αυτών θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από άριστη προσαρμοστικότητα στις περιοχές καλλιέργειας.
γ) Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες δεν θα πρέπει να είναι γενετικά τροποποιημένες.
δ) Συνιστάται η χρησιμοποίηση κατά τη σπορά πιστοποιημένου σπόρου ο οποίος πρέπει να εξασφαλίζει ποικιλιακή (γενετική) καθαρότητα και να αντιπροσωπεύει τα μορφολογικά αγρονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της αναγραφόμενης ποικιλίας. 
Είναι σημαντική η αποφυγή της καλλιέργειας μη πιστοποιημένου γενετικού υλικού. 

1. Κτηνοτροφικά Φυτά για παραγωγή σανού ή ενσιρώματος κατάλληλα για ξηρικά χωράφια

Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται ο βίκος, το κτηνοτροφικό μπιζέλι και το κτηνοτροφικό λαθούρι.

2. Κτηνοτροφικά Φυτά για παραγωγή πρωτεϊνούχων καρπών κατάλληλα για ξηρικά χωράφια

Στην ανωτέρω κατηγορία συγκαταλέγονται είδη των οποίων ο καρπός αποτελεί άριστη πρωτεϊνούχο συμπυκνωμένη τροφή (κτηνοτροφικό ρεβίθι, κουκί, λούπινο). Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη τα παραπάνω είδη θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν μερικά ή/και ολικά άλλους ακριβότερους πρωτεϊνούχους καρπούς στα σιτηρέσια των ζώων.
 
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται το κτηνοτροφικό ρεβίθι, το κτηνοτροφικό κουκί, το λευκό λούπινο και το ρόβι.