εγγραφείτε: Άρθρα

leader

ΣΕΚ: Η Κατάσταση του Κτηνοτροφικού Κλάδου

0 comments

 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας καλεί σε κινητοποιήσεις τους κτηνοτρόφους,  λόγω της κατάστασης που επικρατεί και η οποία  οδηγεί στην συρρίκνωση του κλάδου.

 

 
Μάλιστα τα προβλήματα εντείνονται σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας  οδηγώντας σε υποσιτισμό των ζώων, αφού οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν στη διάθεσή τους τα χρήματα που απαιτούνται για να αγοράσουν ζωοτροφές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου:

-Καταγράφεται μείωση στην παραγωγή και του αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 92.000 τόνους τα δύο τελευταία. Η μείωση αυτή συνεχίζεται και το 2013.

Μείωση της παραγωγής τυριών. Ιδιαίτερα η παραγωγή ΦΕΤΑΣ μειώθηκε το 2012 κατά 15.000 τόνους, σε σύγκριση με το 2010.

-Συνεχής είναι η μείωση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος και αντίστοιχες μειώσεις σημειώνονται και στα άλλα ζωικά προϊόντα.

Πάνω από 15.000 χιλιάδες κτηνοτρόφοι εγκατέλειψαν το επάγγελμά τους, ενώ πολλοί είναι στα όρια της εγκατάλειψης, σε αντίθεση με αυτά που ανακοινώνει η Κυβέρνηση ότι χιλιάδες νέοι εισέρχονται στον κλάδο.

-Την ίδια στιγμή χιλιάδες κτηνοτρόφοι βρέθηκαν χωρίς επιλέξιμους βοσκότοπους με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ και κινδυνεύουν με περικοπές των ενισχύσεων.

-Παράλληλα,  καταργήθηκε αιφνιδιαστικά η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος επιφέροντας τεράστιο πλήγμα στους Έλληνες παραγωγούς, τους καταναλωτές, το μέλλον της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής, των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής οικονομίας.

μείωση των ποσών εξισωτικής αποζημίωσης (10-40%). Σε μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων δεν τους έχουν ακόμη κατατεθεί τα χρήματα ή είναι «επιλαχόντες».
-Τα μειωμένα σε ποσοστό από 30 έως 40%  των ποσών της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες – δικαιούχους.

μεγάλη μείωση στα ποσά επιστροφής Φ.Π.Α από το 11% στο 6%.

-Η νέα άνοδος στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ το 2013 αυξάνει πρόσθετα το κόστος παραγωγής, με μέγεθος που υπερβαίνει, το επίπεδο των 40 εκατ. ευρώ.

επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους στάβλους (τα μαντριά) και τα αγροτικά κτίσματα.

– Η επικείμενη φορολόγηση στα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια και τους βοσκότοπους, στα μοναδικά εργαλεία παραγωγής των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Το ΔΣ του ΣΕΚ καλεί τα μέλη του σε κατά τόπους κινητοποιήσεις προκειμένου όπως υποστηρίζει  να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα των μέτρων που επιβάλει η κυβέρνηση και τα συσσωρευμένα προβλήματα που αφανίζουν την κτηνοτροφία. 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και ζητάει:
 
-Χαμηλότοκα δάνεια στους κτηνοτρόφους – αγρότες, για να συνεχίσουν οι κτηνοτρόφοι τη δραστηριότητά τους για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος.

-Να πράξει το αυτονόητο και να δώσει άμεσα λύση στο θέμα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων και το κυριότερο να αποφευχθούν απώλειες για την επταετία 2014-2020 αφού το 2013 θα είναι έτος αναφοράς.

-Να εξαιρεθούν από τη φορολόγηση οι κτηνοτροφικοί χώροι που στεγάζουν ζώα (μαντριά, βουστάσια χοιροστάσια πτηνοθάλαμοι), τα γεωργικά κτίσματα, τα αγροτεμάχια και οι βοσκότοποι..

-Να κατατεθεί η Εξισωτική Αποζημίωση ακέραια και σε όλους τους δικαιούχους.

-Να εφαρμόσει και πάλι την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας  προέλευσης του γάλακτος για την προστασία των καταναλωτών και της ελληνικής παραγωγής.

-Να δώσει μάχη για την αποτελεσματική προστασία της Φέτας. Ιδιαίτερα ανήσυχος είναι ο ΣΕΚ μετά τα δημοσιεύματα για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά, σύμφωνα με τα οποία θα επιτρέπεται η χρήση του όρου ΦΕΤΑ συνοδευόμενη από διατυπώσεις, όπως «στιλ φέτας». Ο ΣΕΚ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα παρέμβει με όλα τα μέσα για την προστασία της Φέτας, των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.

-Ο συντελεστής φορολόγησης των κτηνοτρόφων να είναι 5% αντί 13%. Ο διπλασιασμός  του συντελεστή φορολόγησης είναι  δυσβάσταχτος και απαράδεκτος.

-Η επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες – κτηνοτρόφους να επανέλθει στο 11%.