εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας για τη Φέτα

0 comments
 
Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας επισημαίνει σε επιστολή της, ότι δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να επιτρέπουμε να γίνεται η χρήση της ονομασίας ΦΕΤΑ σε οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν.
 
 
 
Δημοσιεύουμε την επιστολή:

Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας  θέλει να πάρει θέσει στο θέμα που δημιουργήθηκε  με την δημοσίευση  της απονομής διπλώματος ευρεσιτεχνίας  από τον κρατικό Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ΟΒΙ στον καθηγητή και σημερινό πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παναγιώτη Γούλα, στον Επίκουρο καθηγητή του ίδιου Ιδρύματος κ. Κωσταντίνο Πετρωτό και τον συνεργάτη τους επιχειρηματία κ.Στέφανο Θάνο για την νέα εφεύρεσή τους, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με τίτλο <<Προϊόν Τυριού ΦΕΤΑΣ σε μορφή νανο-αλοιφής (FETA SPREAD) εμπλουτισμένο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με φυσική γεύση ή με προσθήκη διαφόρων γεύσεων και αρωμάτων>>, και να δηλώσουμε ότι μας εκφράζουν πλήρως τα όσα αναφέρονται στην επιστολή του Γεωπόνου κ. Δημήτρη Κουλουκτσή που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Αγροτική Έκφραση το Σάββατο 12 Οκτωβρίου του 2013 και στην εφημερίδα  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013.

Καταρχήν σαν Ομοσπονδία κτηνοτρόφων επαινούμε την προσπάθεια να κυκλοφορήσει ένα νέο γαλακτοκομικό προϊόν στην αγορά για το οποίο δεν αμφισβητούμε την ποιότητά του, αλλά  σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να επιτρέπουμε να γίνεται η χρήση της ονομασίας ΦΕΤΑ στην επίσημη ονομασία του προϊόντος.
 
Πρώτιστο μέλημα της Ομοσπονδίας μας είναι να προστατεύσουμε το εθνικό μας προϊόν (το τυρί ΦΕΤΑ ΠΟΠ), που είναι το προϊόν που στηρίζει το εισόδημά μας, ανταμείβει τους κόπους μας και αποτελεί εγγύηση για το μέλλον της αιγοπροβατοτροφίας. 

Προσπαθούμε  η <<ΦΕΤΑ>> μας να παράγεται και να κυκλοφορεί στην αγορά όπως ακριβώς περιγράφεται στους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις Εθνικές διατάξεις, με στόχο να κυριαρχήσει όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή αλλά και στην Διεθνή αγορά. Στα πλαίσια αυτής μας της προσπάθειας δεν θα επιτρέψουμε να κυκλοφορήσει στην αγορά κανένα προϊόν παρόμοιο με αυτό που περιγράφεται στον παραπάνω τίτλο που να φέρει ή έστω να παραπέμπει στην ονομασία <<ΦΕΤΑ>>.

«Ακόμη θα θέλαμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κωνσταντίνος Πετρωτός στην δημοσίευση που έγινε στις 19 Οκτωβρίου 2013 στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, το περιεχόμενο και το ύφος της οποίας μας εκπλήσσουν και μας απογοητεύουν, αφού δεν ταιριάζουν σε έναν επιστήμονα εκπαιδευτικό σε ανώτερο εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Τα όσα αναφέρει για τον Γεωπόνο κύριο Δημήτρη Κουλουκτσή, έναν ικανό και στενό συνεργάτη των μελών μας για πολλά χρόνια, είναι αναληθή, κακόβουλα και εκτός «πραγματικότητας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να πέφτει λάσπη με την αναφορά ότι το ενδιαφέρον του για την ΦΕΤΑ είναι όψιμο, διότι αυτό όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά αντιθέτως στο πρόσωπο του συγκεκριμένου Γεωπόνου η κτηνοτροφία οφείλει πολλά.
 
Τα  παλαιότερα μέλη της Ομοσπονδίας μας θυμούνται τον κ. Κουλουκτσή να τους ενημερώνει και να τους συμβουλεύει σε ημερήσιες και νυχτερινές συγκεντρώσεις στα χωριά τους, της Επαρχίας Ελασσόνας στις αρχές του 80, της περιοχής Συκουρίου αργότερα και όλου του Νομού Λάρισας μετά το 1990   Αλλά και τα νεότερα μέλη μας, ιδιαίτερα όσα εντάχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στα προγράμματα των Νέων Αγροτών και των Σχεδίων Βελτίωσης, να τους διδάσκει και να τους εκπαιδεύει σε σεμινάρια που οργανώνονταν   στα ΚΕΓΕ Λάρισας και Στεφανοβούνου Ελασσόνας.      

Η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων επί σειρά ετών πρωτοστάτησε  στους αγώνες για την αναγνώριση της ΦΕΤΑΣ ως ΠΟΠ προϊόν αλλά και στους αγώνες για την προστασία της . Στους αγώνες μας αυτούς όλα αυτά τα χρόνια είχαμε ακούραστο και φανατικό  συνεργάτη και συμπαραστάτη τον Γεωπόνο κ. Κουλουκτσή. Μαζί διοργανώσαμε ημερίδες, διημερίδες, συνέδρια που είχαν σαν θέματα την παραγωγή ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων και ιδιαίτερα τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις παραγωγής της <<ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ>>.

«Αναφέρουμε την   επιτυχημένη ενημερωτική ημερίδα με θέμα: <<Παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων ποιότητας – Βιολογική κτηνοτροφία>> που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα τον Νοέμβριο του 2000 της οποίας Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν ο κ. Κουλουκτσής, επίσης το επιτυχημένο <<Επιμορφωτικό Σεμινάριο στην Γαλακτοκομία>> που οργανώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Γάλακτος και έγινε στη Λάρισα στις 5-6 Νοεμβρίου του 2002, του οποίου μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και εισηγητές ήταν το μέλος και κατόπιν Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κ. Μιχάλης Τζιότζιος και ο Γεωπόνος κ. Κουλουκτσής. 

Στην Ημερίδα <<παρουσίαση και ανάλυση μελετών για την πιστοποίηση του κρέατος των αρνιών και κατσικιών γάλακτος περιοχής Ελασσόνας ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης>> που έγινε στην Ελασσόνα τον Μάιο του 2006 ως μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής  συμμετείχαν ο τότε Πρόεδρος της κτηνοτροφικού συλλόγου Ελασσόνας και σημερινός Πρόεδρος μας κ. Νίκος Παλάσκας, ο τότε Πρόεδρος μας κ. Μιχάλης Τζιότζιος και ως μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και οι εισηγητές ο Γεωπόνος κ. Δημήτρης Κουλουκτσής και ο Καθηγητής του ΤΕΙ Λάρισας κ. Παναγιώτης Γούλας.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ενημερώσουμε και να επισημάνουμε σε όσους σκέφτονται να καρπωθούν κέρδος από την ονομασία ΦΕΤΑ ότι:

από κατσικίσιο γάλα παράγεται κατσικίσιο τυρί, από αγελαδινό γάλα παράγεται λευκό τυρί και από πρόβειο  και μέχρι 30% κατσικίσιου γάλακτος ντόπιων φυλών αιγοπροβάτων παράγεται η <<ΦΕΤΑ ΠΟΠ>> που είναι μία και μοναδική. Αυτό να το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν την ονομασία ΦΕΤΑ σε διατροφικά σκευάσματα που παρεκκλίνουν από τις προδιαγραφές της.

Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν θα επιτρέψει κανένα τέτοιο προϊόν να κυκλοφορήσει στην αγορά. Οι φιλοδοξίες κάποιων θα λάβουν τέλος με όποιο κόστος αυτό και αν συνεπάγεται. Να ξέρουν ότι θα μας βρουν μπροστά τους. 

Ο Πρόεδρος για το Δ.Σ
Νίκος Παλάσκας