εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Υποχρεώσεις των Καναδοί Κτηνοτρόφων

0 comments

 

Μετά την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Καναδά, οι καναδοί κτηνοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες προσαρμογές.
 
 
 
Συγκεκριμένα, μαζί με το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς στο καναδικό κρέας, οι Καναδοί κτηνοτρόφοι και τα σφαγεία τους θα πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που μεταξύ άλλων, απαγορεύουν τη χρήση ορμονών.

Από τους μεγάλους κερδισμένους της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούνται οι Καναδοί χοιροτρόφοι και βοοτρόφοι. Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, χαμένοι είναι οι γαλακτοπαραγωγοί και οι τυροκόμοι του Καναδά, που φοβούνται αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών.

Το κτηνοτροφικό λόμπι είχε ασκήσει έντονες πιέσεις στην καναδική κυβέρνηση, ώστε να διαπραγματευτεί αρκετά μεγάλες ποσοστώσεις για να είναι βιώσιμες οι αναγκαίες προσαρμογές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν οι κτηνοτρόφοι και οι μεταποιητές κρέατος. Τελικά ο Καναδάς εξασφάλισε το δικαίωμα να εξάγει χωρίς δασμούς 80.000 τόνους χοιρινό το χρόνο (από 6.000 που ίσχυε μέχρι τώρα) καθώς και 65.000 τόνους βόειου κρέατος.

Ο Καναδάς είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού παγκοσμίως και ο έβδομος μεγαλύτερος για το βόειο κρέας. Η συμφωνία με την Ευρώπη ανοίγει νέες προοπτικές για τους Καναδούς κτηνοτρόφους που έχουν χάσει την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, εξαιτίας διαφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες όσον αφορά τη σήμανση του κρέατος.
 
Από την άλλη, τα καναδικά τυροκομεία δεν είναι ικανοποιημένα από τη συμφωνία, που δίνει πρόσβαση στα ευρωπαϊκά προϊόντα ενώ προστατεύει την ευρωπαϊκή αγορά με ένα σύστημα από ποσοστώσεις και δασμούς.

Ως σήμερα οι Ευρωπαίοι μπορούσαν να εξάγουν χωρίς δασμούς ως και 13.500 τόνους τυρί το χρόνο στον Καναδά. Η συμφωνία τους δίνει τη δυνατότητα να εξάγουν άλλους 16.000 τόνους τυρί και να κατακτήσουν το 8% της καναδικής αγοράς.