εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Φορολόγηση Αγροτεμαχίων

0 comments

 

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, η φορολόγηση της πλειοψηφίας των αγροτεμαχίων θα κυμαίνεται από 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ για τις σταβλικές εγκαταστάσεις και τις αποθήκες θα εξαρτηθεί από την τιμή ζώνης.
 
 
 
Ειδικότερα, στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα θα είναι η φορολόγηση του 90% των αγροτεμαχίων, καθώς βρίσκονται μέσα στις 3 πρώτες ζώνες, σύμφωνα με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που δόθηκε στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών για διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.
 
Ως προς το φόρο για τα αναφερόμενα ως «ειδικά κτίρια», δηλαδή οι στάβλοι και οι γεωργικές αποθήκες, αυτός θα προκύπτει από το γινόμενο της επιφάνειας του κτίσματος, επί το βασικό φόρο, που προκύπτει από τη τιμή ζώνης σε συνδυασμό με τη φορολογική ζώνη, επί το συντελεστή παλαιότητας κτίσματος, επί το συντελεστή απομείωσης επιφάνειας, καθώς και επί το συντελεστή βοηθητικών χώρων και το συντελεστή ημιτελούς κτίσματος, κατά περίπτωση.

Όσον αφορά στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια, ο βασικός φόρος διαμορφώνεται στα 1,5 ευρώ το στρέμμα και, εν συνεχεία, υπολογίζεται αναλόγως της Αρχικής Βασικής Αξίας του (η οποία περικλείει τα βασικά χαρακτηριστικά της γεωγραφικής θέσης του γηπέδου), καθώς και μία σειρά άλλων παραγόντων, όπως το είδος χρήσης του γηπέδου (συντελεστές χρήσης για: μονοετής καλλιέργεια 1, ελαιώνας 2, πολυετής καλλιέργεια 2,5), η απόστασή του από τη θάλασσα και η πρόσοψη στο οδικό δίκτυο.

Ειδικά όσον αφορά στο συντελεστή πρόσοψης, σε σχέση με το σχέδιο που είχε διαρρεύσει στη δημοσιότητα, δεν υπάρχει προσαύξηση του φόρου σε περίπτωση που ένα οικόπεδο «βλέπει» σε αγροτικό δρόμο, ενώ για πρόσοψη σε εθνική και επαρχιακή οδό οι συντελεστές είναι 1,2 και 1,1 αντίστοιχα.

Οι βοηθητικοί χώροι εντός αγροτεμαχίου αυξάνουν το φόρο σε ποσοστό 10%, ενώ σε περίπτωση που υπάρχει κατοικία η οποία δεν είναι η μοναδική για την οικογένεια, η φορολογική επιβάρυνση του γηπέδου αυξάνεται.

Για μεγάλες αγροτικές καλλιέργειες πάνω από τα 130 στρέμματα υπάρχει μείωση του φόρου αφού για εκτάσεις από 130.001 έως 500.000 τετραγωνικά μέτρα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,6 και για εκτάσεις άνω των 500.000 συντελεστής απομείωσης 0,4.
 
Ο ενιαίος φόρος ακινήτων (ΕΝΦΑ) θα ισχύσει από 1/1/2014, σε αντικατάσταση του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων και του ΦΑΠ, και επιβάλλεται στα εμπράγματα δικαιώματα της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας, της επικαρπίας, της οίκησης και της επιφάνειας επί του ακινήτου, καθώς και στο ενοχικό δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα των παραπάνω εμπραγμάτων δικαιωμάτων. Ο νέος φόρος ακινήτων είναι μεσοσταθμικά μειωμένος κατά 16% σε σχέση με τον προηγούμενο φόρο.

Είναι ένας δικαιότερος φόρος καθώς υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στα εντός και στα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα, αλλά και μέσω του περιορισμού των φοροαπαλλαγών.
 
Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, δεν πρόκειται για φόρο περιουσίας, αλλά για φόρο που επιβάλλεται ανά ακίνητο, αντικαθιστά το ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ, έχει προοδευτικότητα, βοηθά την φορολογική Διοίκηση καθώς ξέρει ακριβώς το φόρο που θα εισπράξει σε αντίθεση με το φόρο περιουσίας που αλλάζει ανάλογα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και επιβάλλεται ανεξαρτήτως του είδους του προσώπου : είτε είναι φυσικό είτε νομικό, είτε νομική οντότητα.
 
Επίσης, είναι χαμηλότερος από τον προηγούμενο φόρο, ενώ για τους αγρότες όπου για πρώτη φορά πληρώνουν, προκύπτει ένα ελάχιστο κόστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των αγροτεμαχίων βρίσκεται μέσα στις 3 πρώτες ζώνες όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα.
 
Αυτό δεν συνιστά υπερφορολόγηση των αγροτών, καθώς καλούνται να καταβάλλουν έναν ελάχιστο φόρο για να μπορέσει να μειωθεί η επιβάρυνση στα αστικά ακίνητα.