εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ενίσχυση της Κτηνοτροφίας μέσω της ΚΑΠ

0 comments

 

 
Προβλήματα φαίνεται ότι υπάρχουν στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας με τη νέα ΚΑΠ, μετά την ανακοίνωση των τιμών ενίσχυσης.
 
 
Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων της νέας ΚΑΠ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, η ενιαία ενίσχυση θα διαχωριστεί σε δύο κατηγορίες, δηλαδή φυτική και ζωική παραγωγή. Σημαντικό πρόβλημα προκύπτει σχετικά με το επίπεδο της ενιαίας ενίσχυσης με την οποία θα επιδοτηθεί η κτηνοτροφία, ιδιαίτερα μετά τις ζωηρές διαμαρτυρίες που εκδηλώθηκαν από εκπροσώπους του κλάδου στις πιθανές επιλογές της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.

Συγκεκριμένα, για τη φυτική παραγωγή, η πιθανότερη τιμή για την ενιαία ενίσχυση είναι τα 45 ευρώ το στρέμμα, ενώ για τη ζωική παραγωγή, η ενιαία ενίσχυση προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στα 11 ευρώ το στρέμμα. Οι έντονες αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους είχαν σαν αποτέλεσμα να αναζητούνται τρόποι βελτίωσης.   
Για το ίδιο θέμα υπάρχει έντονη ανησυχία στην Κρήτη. Οι εκπρόσωποι των αγροτών θεωρούν, ότι είναι απαραίτητο να κατατεθεί έγκαιρα μια ενιαία και πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση σχετικά με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, για να μη χάσει το νησί μεγάλο μέρος των αγροτικών επιδοτήσεων. 

Εξάλλου, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων επισημαίνει με ανακοίνωσή της τα εξής: 

Προς κ. κ. Τσαυτάρη, υπουργό, Μελά γγ. υπουργείου
Κύριοι,

Οι κτηνοτρόφοι είναι έξω φρενών με τα όσα δημοσιεύονται για τη νέα ΚΑΠ. Εάν οι τιμές των βοσκοτόπων που δημοσιεύονται αληθεύουν, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε όσο  το δυνατόν πιο νωρίς στα σπίτια σας, παραιτούμενοι, για να μην σας χρεωθεί η πολιτική ευθύνη της καταστροφικής πολιτικής για την κτηνοτροφία.

Μέχρι τώρα μας καθησυχάζατε λέγοντάς μας ότι η κτηνοτροφία θα είναι η ευνοημένη της νέας ΚΑΠ. Από αυτά όμως που δημοσιεύονται βγαίνει το συμπέρασμα της οριζόντιας καταστροφής σας.

Εξοργιζόμαστε από αυτό, ζητούμε την άμεση διάψευσή τους, εάν δεν αληθεύουν, και σε κάθε περίπτωση την άμεση συνάντησή μας μαζί σας.

Για το ΔΣ
Ο πρόεδρος Δημήτρης Καμπούρης