εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ενδιαφέρον για Συμβολαιακή Καλλιέργεια από τη Βραζιλία

0 comments

 

Συνεταιριστικές οργανώσεις  από τη Βραζιλία ενδιαφέρονται για συμβολαιακή καλλιέργεια με συνεταιριστικές οργανώσεις στην Ελλάδα σχετικά με την παραγωγή μαλακού σιταριού και παραγωγή ζωοτροφών. 
 
 
Διερευνητικές επαφές με Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) για συμφωνίες συμβολαιακής καλλιέργειας, 500.000 στρεμμάτων μαλακού σιταριού, έχει ξεκινήσει η Coonagro, ένας από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς της Βραζιλίας. Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για την παραγωγή στη χώρα μας ζωοτροφών με πρώτες ύλες που θα εισάγονται από τη Βραζιλία. Αυτά προέκυψαν από την επταήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα πολυμελή αντιπροσωπεία από τη Βραζιλία, στην οποία συμμετείχαν ο κ. Ντάνιελ Ντίας μέλος του αγροτικού συνεταιρισμού Coonagro, ο κ. Κλαούντιο Κάβα εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας της Βραζιλίας, καθώς και οι κ.κ. Δρ. Ρομπέρτο Παρντούτσι Καμάργκο και Θιάγκο Παρντούτσι Καμάργκο, ιδιοκτήτες της IBRA, της μεγαλύτερης εταιρείας αγροτεχνολογίας στη Λατινική Αμερική. 
 
Από ελληνικής πλευράς, στις συναντήσεις έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ).

Ο αγροτικός συνεταιρισμός Coonagro, είναι ένας κολοσσός με ετήσιο τζίρο 6 δις δολάρια, παραγωγή ημερησίως 3 εκατ. πουλερικών, 3 εκατ. λίτρων γάλακτος και 100.000 χοιρινών. Ο συνεταιρισμός προσπαθεί να βρει εναλλακτική λύση για την προμήθεια μαλακού σιταριού, μετά τα προβλήματα που υπάρχουν με τις εξαγωγές από την Αργεντινή. 

Όμως εκτός από συμβόλαια για μαλακό σιτάρι, οι Βραζιλιάνοι επιδιώκουν να γίνει η Ελλάδα μέρος της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών, μέσα από συμπράξεις εταιρειών των δύο χωρών, που θα χρησιμοποιούν λατινοαμερικάνικες πρώτες ύλες. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της πρεσβείας της Βραζιλίας, ήδη υπογράφηκαν εμπορικές προσυμφωνίες συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες, για την παρασκευή ζωοτροφών και σογιέλαιου με βραζιλιάνικο σπόρο σόγιας και τροφές για κατοικίδια με κρεατάλευρα από τη λατινοαμερικάνικη χώρα, τα οποία επίσης θα εξάγονται.